У Запоріжжі планують термомодернізувати низку закладів освіти

23.11.2021 10:25

Завдяки термомодернізації закладів освіти Запоріжжя планує зекономити бюджетні кошти на їх опалення. Сьогодні це дуже важливо, адже в Україні взято курс на реалізацію енергозберігаючих проєктів, а ціни на енергоносії на світовому ринку продовжують зростати. Термомодернізація низки будівель закладів освіти стане можливою завдяки реалізації Угоди між Кабінетом Міністрів України, Житомирською міською радою, Запорізькою міською радою та банком KfW, Франкфурт-на-Майні. Її умови депутати мають затвердити на сесії найближчої середи. Це стане черговим важливим етапом впровадження цього проєкту.

Запоріжжя активізує співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями. Зокрема на сесії міської ради, яка відбудеться 24 листопада, планується прийняти рішення «Про затвердження Угоди про кредит та грант між Кабінетом Міністрів України, Житомирською міською радою, Запорізькою міською радою та KfW, Франкфурт-на-Майні».

Зазначимо, проєкт «Енергоефективність у громадах» є частиною Програми співпраці між урядами України та Федеративної Республіки Німеччина за пріоритетним напрямком «Енергоефективність». За результатами декількох етапів відбору з 40 українських міст, які подали документи для участі у проєкті, було визначено лише 2 міста-переможця. Це Житомир та Запоріжжя.

У результаті, після завершення всіх передбачених процедур, Запоріжжя отримає близько 12,5 млн євро кредитних коштів на термомодернізацію бюджетних будівель. Кошти будуть отримані на досить вигідних умовах. Угода розрахована на 30 років, з пільговим періодом 10 років, тобто повернення тіла кредиту розпочнеться з 2032 року. При цьому проєкт реалізується під державні гарантії. У міста немає необхідності внесення будь-яких об’єктів під заставу.

За ці кошти планується термомодернізувати низку бюджетних будівель – закладів освіти. Остаточно кількість та перелік цих об’єктів будуть визначені після оформлення необхідної документації та проходження всіх передбачених законодавством процедур.

У результаті місто зможе у подальшому зекономити кошти на їх опаленні, адже після термомодернізації для цього буде потрібно менше енергоресурсів, зокрема природного газу, для забезпечення централізованого опалення. Також Запоріжжя отримає грантові кошти, до 3 млн євро, які будуть спрямовані на ремонти медичних закладів, закупівлю спеціальної техніки для КП «Водоканал» та інше.