У лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги лікують хворих на коронавірус

23.11.2021 13:30

Ковід-пацієнтів у лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги почали приймати 26 жовтня. Відтоді у медзакладі пролікували близько 200 хворих з цим діагнозом.

Для надання допомоги «ковідним» пацієнтам у лікарні розгорнули 100 ліжко-місць, перепрофільованих на базі кардіологічного, токарального відділення, а також реанімації. Нині зайняті з них 80. Кількість ушпиталених поки перевищує кількість тих, хто вилікувався. Так, щодень у медзакладі приймають близько 10-12 пацієнтів, а виписують – 3-5.

- Стабілізація ніби є, але не треба розслаблятися. Більше хворіють, й більш тяжко переносять хворобу ті, на жаль, хто не мають щеплення від ковіду. Ми це зараз бачимо на прикладі своїх пацієнтів. На жаль, летальність дуже висока серед тих хворих, які не щеплені, - зазначив директор КНП "Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги" Дмитро Івченко.

Всі ковідні ліжка у медзакладі забезпечені подачею кисню – як потоковим, так і за рахунок концентраторів.

Як розповіла завідувачка відділення інтенсивної терапії КНП "Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги" Юлія Петренко, у реанімації нині знаходяться 10-ро киснезалежних пацієнтів, під’єднаних до апаратів ШВЛ. Загалом тут наявні 15 ліжко-місць. Більшість «ковідних» пацієнтів лікарні - люди старшого віку, хоча є й молодші.

- Якщо спочатку надходили хворі 70-80 років, то вчора був хворий, якому 33 роки і вночі надійшла дівчина 28 років. Більшість з них не щеплені – це 99% пацієнтів. Ще одна проблема полягає в тому, що дуже пізно звертаються до лікарні. Засиджуються до важких станів вдома, звертаються вже після тижня-двох від моменту інфікування. Люди звикли не звертати увагу на свій стан здоров’я, на високу температура. Зараз це критичні параметри, тому дуже швидко настає вкрай тяжкий стан, - додала Юлія Петренко.

Дуже багато пацієнтів мають супутні захворювання, особливо літні люди - це й цукровий діабет, гіпертонічна та ішемічна хвороби серця, які значно ускладнюють лікування й процес їх одужання.