Запоріжці вшанували пам’ять жертв Голодоморів

27.11.2021 18:00

У четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв Голодоморів. У цей день траурні заходи проходять у всіх регіонах нашої країни. У Запоріжжі сьогодні вже традиційно такий захід відбувся біля пам’ятника "Жертвам Голодомору 1932-1933 років". У ньому взяли участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

Сьогодні запоріжці прийшли до пам’ятника «Жертвам Голодомору 1932-1933 років» для того, щоб вшанувати пам’ять мільйонів українців, які загинули від штучного голоду у 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 роках. Події тих років історики називають Голодомором та справжнім геноцидом українського народу.

У траурній церемонії взяли участь представники обласної, міської влади, релігійних конфесій, громадськості. Серед учасників були секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, голова Запорізької обласної ради Олена Жук. Цього року захід було організовано з урахуванням карантинних вимог та з обмеженою кількістю учасників.

Траурний захід розпочався о 16:00, коли було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто загинув у ті роки від голоду. Представники релігійних конфесій провели панахиду.

Учасники заходу поклали до пам’ятника «Жертвам Голодомору 1932-1933 років» квіти, снопики колосків у пам’ять про загиблих від голоду, запалили поминальні лампадки.

Секретар міської ради Анатолій Куртєв зазначив, що запоріжці завжди пам’ятатимуть про трагедію Голодоморів. Сьогодні кожен мешканець Запоріжжя може вшанувати всіх загиблих від голоду у ті роки, просто запаливши траурну свічку у пам'ять про них.

- Голодомори – величезна трагедія в історії українського народу. Ніхто не має права нищити мільйони життів. Наш святий обов’язок – завжди пам’ятати про ці лихі сторінки української історії та передавати пам’ять про них наступним поколінням. Маємо зробити все, щоб таке більше ніколи не повторилося, - сказав Анатолій Куртєв.