У Запоріжжі підтримали можливість зниження абонентської плати на тепло та гарячу воду

30.11.2021 16:35

На спільному засіданні депутатських комісій з питань бюджету та питань життєзабезпечення міста розглянули варіанти зниження абонентської плати за тепло та гарячу воду для населення. У результаті депутати підтримали пропозицію доручити департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради, концерну «Міські теплові мережі» підготувати бюджетний запит для закупівлі обмінного фонду приладів обліку. Це дозволить значно знизити розмір абонентської плати.

У зв’язку зі змінами в законодавстві з 1 листопада в Україні запроваджено абонентську плату за тепло та гарячу воду. Концерн «Міські теплові мережі» підготував економічно обґрунтованій розмір вказаної абонентської плати. Він відповідно склав, за наявності загальнобудинкових лічильників, 28,02 грн на місяць на опалення та 27,63 гривні на гарячу воду. Однак після цього концерн «МТМ» отримав доручення секретаря Запорізької міської ради Анатолія Куртєва, депутатських комісій, розглянути можливість зниження розміру абонентської плати.

Генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек презентував пропозиції підприємства. Концерн запропонував знизити розмір абонентської плати за тепло до 18,78 гривень на місяць. Зокрема з тарифу абонплати виключені витрати на судові позови по відношенню до боржників. Також для цього у бюджеті міста необхідно передбачити кошти на закупівлю приладів обліку для так званого обмінного фонду, який використовується при ремонті, повірці загальнобудинкових лічильників. Загалом зниження складе понад 30%.

Зазначимо, більшість багатоповерхових будинків забезпечені загальнобудинковими лічильниками тепла. У той же час загальнобудинкові лічильники гарячої води встановлені у порівняно невеликій кількості будинків. При наявності загальнобудинкових лічильників у разі зниження абонплата за гарячу воду складатиме 12,63 гривні на місяць. Зазначимо, спочатку було запропоноване зниження до 19,09 грн, однак, з урахуванням виключення з тарифу витрат на обмінний фонд приладів обліку, тариф може бути знижений до 12,63 грн. Тобто загалом зниження складе понад 50%. Однак тут знову ж необхідно вирішувати питання з фінансуванням закупівлі обмінного фонду лічильників.

Депутати доручили департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради, концерну «Міські теплові мережі» підготувати бюджетний запит та включити до бюджету 2022 року витрати на закупівлю приладів обліку для обмінного фонду. Закупівля має бути профінансована у рамках фінансової допомоги, яка у бюджеті 2022 року буде передбачена для концерну «МТМ». Виходячи з цього концерн повинен буде знизити розмір абонентської плати для населення.