У Запоріжжі розроблять нову Стратегію розвитку міста

02.12.2021 19:00

У найближчий час планується затвердити рішення про розробку Стратегії розвитку Запоріжжя на період до 2030 року. Вона має визначити перспективні напрямки розвитку міста на найближчі роки. Сьогодні у міськвиконкомі обговорили низку питань, які стосуються розробки цього документу. Нарада пройшла під керівництвом секретаря міської ради Анатолія Куртєва.

Запоріжжю потрібна оновлена Стратегія розвитку міста. Її розробку необхідно розпочинати вже зараз. У цьому переконаний секретар міської ради Анатолій Куртєв. На думку спеціалістів, необхідність її розробки пов’язана зі змінами, які за останні роки відбулись в Україні. Зокрема з процесом децентралізації, наявністю державної стратегії розвитку країни, впровадженням середньострокового планування розвитку міста, епідемією коронавірусної інфекції та іншим. Ці та інші фактори необхідно врахувати у новій Стратегії.

Саме оновлена Стратегія має лягти в основу міських цільових програм, середньострокового планування розвитку міста, кредитної політики. Документ дозволить визначить головні напрямки, на розвиток яких місто буде залучати кошти.

Питання розробки Стратегії розвитку Запоріжжя обговорили на нараді, яку провів секретар міської ради Анатолій Куртєв. У ній взяли участь заступники міського голови, керівники профільних департаментів та КП «Інститут розвитку міста».

На нараді зазначалося, що Запоріжжя вже проводить консультації з міжнародними організаціями, які можуть взяти участь у розробці Стратегії розвитку міста, надати запоріжцям допомогу у цьому питанні. Зокрема подібний діалог розпочався з представниками Міжнародного агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Розробкою Стратегії займатимуться Рада стратегічного розвитку Запоріжжя та профільні робочі групи. Їх планується створити. Зараз продовжується обговорення їх майбутнього складу. Також важливо остаточно визначити пріоритетні напрямки розвитку міста, які повинна включати майбутня Стратегія. Заступники міського голови мають подати свої остаточні пропозиції з цього приводу.

- Пропоную заступникам міського голови до 10 грудня подати свої пропозиції щодо складу Ради стратегічного розвитку, пріоритетних напрямків розвитку Запоріжжя на найближчі роки, які повинні обов’язково знайти відображення при розробці Стратегії, - сказав Анатолій Куртєв.

На нараді зазначалося, що по кожному пріоритетному напрямку при розробці Стратегії будуть створені окремі робочі групи. До роботі в них планується залучити науковців, представників громадськості, фахівців, які представлятимуть різні сфери міського господарства, економіки міста. Розробкою спільного документа займатиметься Рада стратегічного розвитку.

Вже у найближчий час планується затвердити рішення про розробку Стратегії розвитку Запоріжжя на період до 2030 року. Це дозволить розпочати цю роботу.