У Запоріжжі продовжують діяти карантинні обмеження «червоної» зони

06.12.2021 15:15

У запорізьких ковідних лікарнях зайнято близько 28% ліжок. Однак зберігається велика кількість випадків важкого перебігу хвороби. З 98 реанімаційних ліжок зайнято 72. Продовжують працювати Центри масової вакцинації. Разом з тим з 6 грудня в Україні набули сили додаткові карантинні обмеження. Частина з них стосується і «червоної» зони, у якій залишається Запоріжжя. Ці та інші питання сьогодні розглянули на нараді під керівництвом секретаря міської ради Анатолія Куртєва.

Початок дії додаткових карантинних обмежень. Ситуація у коронавірусних медичних закладах Запоріжжя. Результати роботи контакт-центру «15-80». Боротьба з незаконними тимчасовими спорудами. Продовження роботи з вивезення опалого листя, гілок. Ці та інші питання сьогодні обговорили на нараді, яку провів у міськвиконкомі секретар міської ради Анатолій Куртєв.

На сьогодні у коронавірусних лікарнях Запоріжжя зайнято 547 з 2020 ліжок. Це складає лише близько 28% ліжкового фонду. Разом з тим з 98 реанімаційних ліжок зайнято 72. Це засвідчує, що зберігається значна кількість випадків важкого перебігу хвороби. У цій ситуації важливим є продовження масової вакцинації. Лише вона здатна зупинити розповсюдження захворювання, а також захистити від важких ускладнень.

- Завдяки спільній роботі нам вдалося зменшити рівень захворюваності. У лікарнях зменшилась кількість хворих, працюють Центри масової вакцинації та мобільний пункт вакцинації. Зокрема на цьому тижні мобільний пункт працюватиме у Шевченківському районі. Хочу подякувати всім, хто бере участь у цій роботі, - сказав Анатолій Куртєв.

Разом з тим на нараді зазначалося, що Запоріжжя продовжує залишатися у «червоній» зоні. З 6 грудня в Україні посилено карантинні обмеження. Переважно це стосується «жовтої» зони, однак деякі зміни відбулись і в «червоній».

Зокрема з 6 грудня у «червоній» зоні перевезення пасажирів у громадському транспорті здійснюватиметься не більше ніж в кількості місць для сидіння плюс 50% стоячих місць. Проїзд у громадському транспорті у масках та при наявності сертифікату, міжнародного свідоцтва про вакцинацію, ПЛР або експрес-тесту, довідки про одужання. 

У Запоріжжі продовжують діяти обмеження "червоної" зони. Заборонено:

- відвідування закладів освіти, в яких вакциновано менше 100% співробітників. Це не стосується дошкільної освіти, учнів 1-4 класів;

- робота ТРЦ, розважальних закладів, закладів, що реалізують непродовольчі товари (у тому числі ринків), закладів побутового обслуговування;

- діяльність закладів з розміщення;

- проведення масових заходів;

- робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;

- робота закладів громадського харчування (окрім роботи навинос та доставки);

- робота спортзалів та басейнів;

- міжобласні та міжнародні перевезення.

Ці обмеження не діють у разі наявності у персоналу та відвідувачів дійсних «зелених» сертифікатів або міжнародних свідоцтв про вакцинацію, негативного результату ПЛР або експрес-тесту, сертифікату про одужання.

Значна частина обмежень "червоної" зони тепер діятиме і в «жовтій». Тобто у Запоріжжі вони також діятимуть після потрапляння міста до «жовтої» зони.

На нараді також розглянули підсумки роботи міського контакт-центру "15-80" у листопаді. Можна сказати, що цього року старт опалювального сезону відбувся краще, ніж минулого року. Це підтверджує майже вдвічі менша кількість звернень громадян щодо проблем з опаленням у порівнянні з відповідним періодом 2020 року.

Разом з тим запоріжці почали активно звертатися до служби «15-80» щодо проблем санітарного стану міста. Зокрема відносно прибирання території, вивезення листя, гілок.

- Звернення до міського контакт-центру підтверджують, що питання санітарного стану міста залишається для запоріжців актуальним. Це означає, що ми маємо продовжувати працювати над створенням єдиної системи, яка забезпечить своєчасне прибирання, чистоту в місті, - заявив Анатолій Куртєв.

Продовжується і робота з ліквідації незаконних тимчасових споруд. У грудні ця проблема має бути вирішена на вулиці Запорізькій та проспекті Металургів. Разом з тим окремі недобросовісні «підприємці» також реагують на ці дії міської влади, встановлюючи на місці демонтованих незаконних тимчасових споруд нові.

- Будемо оперативно реагувати на такі дії. Міські служби діятимуть у рамках законодавства, але жорстко. Незаконні тимчасові споруди, після проходження всіх передбачених законодавством процедур, будуть демонтовані. Активно співпрацюватимемо у цьому питанні з правоохоронцями, - наголосив Анатолій Куртєв.