У Запоріжжі нагородили ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

14.12.2021 14:30

14 грудня в Україні традиційно відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Адже саме у цей день 35 років тому завершилося будівництво саркофага над зруйнованим після аварії четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції.

З нагоди цієї події урочистий захід відбувся в малій залі Запорізької міської ради. Секретар міськради Анатолій Куртєв зустрівся з представниками громадських організацій чорнобильців: учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, членами їх сімей, постраждалими від наслідків аварії.

Участь у зустрічі також взяли заступник міського голови Анатолій Васюк, представники департаменту охорони здоров’я, департаменту з управління житлово-комунальним господарством, а також управління соціального захисту населення міської ради.

Анатолій Куртєв висловив подяку ліквідаторам за їх подвиг та зазначив, що спільний обов'язком влади і суспільства - оточити турботою чорнобильців та їх родини.

- 35 років тому ви, не шкодуючи свого здоров'я і життя, зробили все можливе, щоб швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії. Вам вдалося зупинити катастрофу, яка загрожувала не лише нашій країні, але й всьому світу. Ви – герої свого часу. Від міської влади хочу подякувати за ваш подвиг, мужність і жертовність. Велика шана та низький уклін усім тим, хто ціною власного життя подарував майбутнє мільйонам українців, - сказав Анатолій Куртєв.

Під час зустрічі була порушена низка важливих для ліквідаторів-чорнобильців питань. Серед них: обслуговування в медичних закладах міста без черги, збільшення вартості харчування на стаціонарному лікуванні, часткове безоплатне обстеження та лікування.

Анатолій Куртєв доручив департаменту охорони здоров’я міської ради відпрацювати ці питання до кінця місяця.

Крім того, представники організацій чорнобильців порушили питання виділення житла ліквідаторам, які вже багато років чекають своєї черги, а також збільшення грошових компенсацій, передбачених законом України. Ці подані чорнобильцями пропозиції потребують вирішення на державному рівні. Вони будуть узагальнені та на їх основі депутати підготують звернення до Кабміну та Президента України.

Зазначимо, в Запоріжжі на обліку перебувають 2722 особи, постраждалі від аварії на ЧАЕС. Міська влада Запоріжжя приділяє вагому увагу вирішенню питань соціального захисту та медичного обслуговування ліквідаторів, а також сімей, які втратили годувальника внаслідок аварії на ЧАЕС. Вони отримують допомогу згідно з Міською комплексною програмою соціального захисту населення міста Запоріжжя. 

Голова Запорізького відділення громадської організації «Спілка інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» Павло Бєлан подякував міській владі за підтримку.

Представники активу громадських організацій чорнобильців були нагороджені Подяками виконавчого комітету міської ради та Подякою міністерства соціальної політики України.