В одній із шкіл Запоріжжя видкрились одразу два STEM-кабінети

15.12.2021 16:10

Новітні STEM-кабінет біології та STEM-лабораторія з’явилися на базі запорізького колегіуму «Елінт». Сюди закупили сучасні гаджети та цифрове оснащення для втілення наукових задумок учнів та вчителів освітнього закладу. Оснащення для STEM-кабінетів придбано за кошти освітньої субвенції з державного бюджету. Оновлені кабінети сьогодні в урочистій атмосфері відкривали представники міської влади.

Упродовж останніх 10 років STEM-орієнтований підхід до навчання є одним з провідних напрямків діяльності Запорізького колегіуму «Елінт». Щороку учні колегіуму стають призерами районного та обласного етапів Всеукраїнських олімпіад з предметів математично-природничого циклу,  переможцями творчих конкурсів, учасниками наукових конференцій інженерно-технологічного спрямування та Малої академії наук.

Протягом трьох поточних років колектив Запорізького колегіуму «Елінт» був активним учасником всеукраїнського інноваційного освітнього проєкту «Я–дослідник», який реалізовувався Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти». В рамках цього проєкту було опубліковано понад 16 STEM-розробок вчителів та 2 авторських посібника для педагогів. 12 вчителів колегіуму стали спікерами всеукраїнського проєкту «STEM-ШКОЛА».

У 2019 та 2020 роках досвід впровадження STEM-технологій школи було презентовано в рамках Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» та Міжнародної виставки «WorldEdu» у Києві.

І хоча проєктно-дослідницька діяльність є невід’ємною складовою освітнього процесу колегіуму «Елінт», та спеціальних засобів навчання і професійного обладнання в закладі ще не було. До сьогоднішнього дня.

- Тепер ми маємо безліч можливостей для реалізації власних STEM-ідей, зможемо проводити ґрунтовні дослідження, щоб діти відчули себе  в ролі представників різних інженерно-технологічних професій та зробитли власний профорієнтаційний вибір, - розповіли представники педагогічного колективу колегіуму «Елінт».

До складу STEM-лабораторії входить наступний комплект засобів навчання та обладнання: мультимедійна інтерактивна панель з вбудованим ПК, цифрова документ-камера, багатофункціональний пристрій, 3D принтер, програмовані електронні модулі, конструктор «Розумний будинок», окуляри віртуальної реальності, 3D ручки та тренувальні поля для навчальних занять з робототехніки.

У STEM-кабінеті біології – цифровий вимірювальний комп’ютерний комплекс, цифрові та біологічні мікроскопи, тренажер серцево-легеневої реанімації, комплект мультимедійного обладнання, цифрова документ-камера, багатофункціональний пристрій та інші різноманітні демонстраційні прилади.

У ході відкриття нових STEM-кабінетів почесних гостей закладу запросили долучитися до уроків географії та інформатики, а також на урок біології, де школярі разом з вчителями продемонстрували нове обладнання в роботі.

- Дуже радий бути присутнім на такій визначній події. Адже ці професійно оснащені кабінети з’явились у вашому колегіумі не просто так. Коли в нас виникла можливість отримати від держави цільові кошти та спрямувати їх у правильне русло, не вагаючись подумали про вас. Ви заслуговуєте на стрімкий розвиток, адже вже зробили величезний внесок до популярізації STEM-ідей. Важливо, що ці знання та навички, що отримують зараз учні завдяки вам, стануть їм у нагоді у вищій школі, а потім і в реальному житті, - звернувся до присутніх заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Васюк.