На засіданні регіонального відділення АМУ обговорили важливі для місцевого самоврядування питання

17.12.2021 14:40

Сьогодні, 17 грудня в Кушугумській селищній територіальній громаді пройшли загальні збори Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України. Представники громад-членів Асоціації зібрались, аби обговорити проблемні питання, які на сьогодні є ключовими для органів місцевого самоврядування регіону і можуть бути вирішені за посередництвом АМУ. Запоріжжя на ньому представляв перший заступник міського голови Олександр Власюк.

Зокрема, представники громад обговорили результати засідання Правління Асоціації міст України 10 грудня. Голова Запорізького РВ АМУ Юрій Коноваленко наголосив, що основними темами заходу стали підготовка змін до Конституції України щодо місцевого самоврядування, виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води, про дій АМУ в бюджетному процесі тощо.

Нагадаємо, розробку та підписання Меморандуму ініціював Президент України Володимир Зеленський. Це дозволило у поточному опалювальному сезоні не підвищувати тарифи на тепло для населення. У той же час різницю між економічно обґрунтованим тарифом та тарифом, за яким платитиме населення, тепловикам компенсуватимуть місцеві бюджети.

Наразі ще завершується підрахунок витрат, які понесуть місцеві бюджети в опалювальному сезоні. Також продовжується робота над визначенням додаткових джерел надходжень прибутків, які дозволять місцевим громадам покрити ці витрати.

Окрім цього учасники засідання акцентували увагу на актуальних для громад питаннях: обсягах субвенцій з державного бюджету на галузі освіти та медицини, реформі шкільного харчування.

Учасники засідання наголосили на тому, що в питаннях, що зачіпають інтереси органів місцевого самоврядування має бути врахована думка та інтереси всіх громад: від найменшого селища до обласного центру.