У Запоріжжі розробляють нову систему моніторингу атмосферного повітря

17.12.2021 15:00

У Запоріжжі під головуванням керуючого справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Олександра Голтвенка відбулось засідання комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря в місті Запоріжжя.

На засіданні був представлений проєкт програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря агломерації Запоріжжя на 2022-2026 роки. Його головною метою є розробка комплексу узгоджених і взаємопов’язаних заходів щодо модернізації мережі спостережень за станом атмосферного повітря міста Запоріжжя. Вони необхідні для проведення аналізу інформації про якість атмосферного повітря, оцінювання та прогнозування її змін і ступеня небезпечності, розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень у галузі охорони атмосферного повітря і навколишнього природного середовища, а також інформування населення про якість атмосферного повітря, вплив його забруднення на здоров’я та життєдіяльність населення.

При оцінюванні стану атмосферного повітря м. Запоріжжя використовувались:

  • багаторічні результати спостережень Запорізького обласного центру з гідрометеорології за рівнями забруднюючих речовин в атмосферному повітрі;
  • результати спостережень ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у зоні житлової забудови під факелом викидів промислових підприємств;
  • статистичні дані Головного управління статистики у Запорізькій області щодо валових викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;
  • використані супутникові дані Copernicus Sentinel-5 Precursor. Для дослідження в агломерації «Запоріжжя» використовувалися типи даних Sentinel-5 другого рівня -Level 2, які включають геолокаційні загальні колони озону, діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, формальдегіду та метану. Оцінювання проводилося за допомогою служби Sentinel Hub та кастомізованих скриптів Javascript для обробки даних. Заключні етапи обробки виконані за допомогою сервісів Google maps та Google Earth.

Також при оцінюванні стану атмосферного повітря агломерації були використані матеріали звіту про науково-дослідну роботу, пов’язану зі збором даних та характеристиками інтенсивності руху та складу транспортних потоків основних автомагістралей м. Запоріжжя, який підготовлено науковцями Запорізького національного технічного університету (канд. техн. наук, доцент В. Козирев та канд. техн. наук, доцент В. Юдін).

За результатами засідання члени комісії прийняли рішення схвалити проєкт Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря агломерації Запоріжжя на 2022-2026 роки. У відповідності до процедури проєкт буде направлений на погодження Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.