Міська влада вивчає варіанти завершення будівництва недобудованих будинків у Південному мікрорайоні

20.12.2021 14:30

«Запорізький домобудівний комбінат» мав побудувати п’ять багатоповерхівок у Південному мікрорайоні на вулицях Нагнибіди, Новокузнецькій. Роботи розпочалися, однак будівництво так і не завершилося. Всі багатоповерхівки зараз на різних етапах будівництва. Сьогодні секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв обговорив з головою правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергієм Комнатним варіанти добудови цих будинків.

Варіанти завершення будівництва житлових будинків по вулиці Нагнибіди 76, 77, 78, 79 та вулиці Новокузнецькій, 76. Саме це питання сьогодні під час zoom-наради секретар міської ради Анатолій Куртєв обговорив з головою правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергієм Комнатним. У нараді взяв участь заступник міського голови Олексій Нікіфоров. Зазначимо, добудувати будинки необхідно для того, щоб допомогти запоріжцям, які свого часу вклали гроші у це будівництво.

- Це дійсно складна проблема. Адже у результаті постраждали запоріжці, які вклали гроші, але так і не отримали власне житло. Міська влада опрацьовує варіанти вирішення цього питання, - сказав Анатолій Куртєв.

Нагадаємо, «Запорізький домобудівний комбінат» мав побудувати п’ять багатоповерхівок у Південному мікрорайоні на вулицях Нагнибіди, Новокузнецькій. Відповідні угоди були укладені у 2017 та 2020 роках. Замовником робіт стало КП «Управління капітального будівництва». Роботи розпочалися, однак будівництво так і не завершилося. Всі багатоповерхівки зараз на різних етапах будівництва.

Частину квартир у цих будинках вже оплатили інвестори. Серед них і понад 50 учасників програми «Доступне житло», яка реалізовувалась через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Вони взяли кредити, однак житла так і не отримали.

Рік тому при виконавчому комітеті Запорізької міської ради була створена робоча група з організації роботи, пов’язаної із завершенням будівництва цих багатоквартирних будинків. Нещодавно її очолив заступник міського голови Олексій Нікіфоров.

Зараз опрацьовуються різні варіанти добудови цих будинків. Серед них заміна забудовника, залучення у якості ще одного замовника кооперативів, до складу яких увійдуть всі інвестори, які вже оплатили житло. Зокрема КП «Управління капітального будівництва» може розірвати договір з забудовником та на конкурсі визначити нового. Попередні перемовини з забудовниками, які б могли взяти участь у цьому конкурсі, вже ведуться. Однак для цього необхідно вирішити низку організаційних та технічних питань.

Також на нараді досягли домовленості, що ситуація по кожному з п’яти будинків буде розглядатися окремо. Адже у кожній з багатоповерхівок різний рівень будівництва, відрізняється і кількість інвесторів. На нараді такий варіант підтримали і представники Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

- Зі свого боку Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву готовий надавати місту всю можливу допомогу для вирішення цього питання. Зокрема ініціювати проведення нарад за участю представників профільних державних структур, - зазначив Сергій Комнатний.

За результатами наради було прийняте рішення до кінця січня розробити план дій по кожному будинку, який необхідно реалізувати для його добудови. Це дозволить вже у лютому розпочати активну роботу щодо реалізації розроблених планів.