Анатолій Куртєв назвав головні пріоритети бюджету Запоріжжя на 2022 рік

22.12.2021 19:00

Сьогодні відбулась 11 сесія Запорізької міської ради. Прийнято бюджет Запоріжжя на 2022 рік та низку бюджетних програм. Результати сесія прокоментував секретар міської ради Анатолій Куртєв.

- Затвердили фактично сьогодні головний документ міста – бюджет на 2022 рік. Також прийняли низку важливих бюджетних програм. Бюджет збалансований. Пріоритетні напрямки освіта, медицина, спорт, інфраструктура. Тільки на освіту у бюджеті передбачено понад 3,6 млрд гривень, - сказав Анатолій Куртєв.

Вперше за багато років, завдяки роботі оновленої міської влади, порозумінню з депутатським корпусом, обласною владою та міжнародними партнерами, у Запоріжжі розробили та затвердили дійсно збалансований бюджет. Вдалося значно скоротити його дефіцит.

Загалом на 2022 рік доходи бюджету заплановані на рівні 9 млрд 684 млн грн. З них 1 млрд 381 млн грн - трансферти з державного бюджету. Більшість цих трансфертів складає освітня субвенція, яка призначена для виплати заробітних плат педагогам – 1 млрд 295 млн грн. Видатки бюджету складуть майже 10 млрд гривень – 9 млрд 942 млн грн.

У 2022 році 3 млрд 637,5 млн грн заплановані на фінансування освіти. Зокрема в 1,7 рази збільшуємо фінансування харчування дітей у школах та дитячих садках. Загалом на це передбачено 178 мільйонів гривень.

У рамках програми розвитку охорони здоров’я на потреби медицини планується спрямувати 972,8 млн грн. Зокрема ці кошти планується спрямувати на покращення та оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів (проведення капітальних ремонтів приміщень та обладнання) - більше 138 млн грн; закупівлю медичної техніки довгострокового користування - 466 млн грн (наркозно-дихальні апарати, спеціальні автомобілі, апарати штучної вентиляції легенів, електрокардіографи, апарати ультразвукової діагностики, МРТ, томографи тощо). Разом з тим необхідно ще вирішити питання фінансування запланованих заходів у повному обсязі.

Зокрема у рамках цієї програми планується вирішити питання з придбанням обладнання для приймальних відділень запорізьких лікарень, які реконструйовано згідно з програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Понад 1,1 мільярда гривень спрямують на фінансування житлово-комунального господарства. У тому числі 131,9 млн грн передбачено на ремонт внутрішньоквартальних доріг та утримання прибудинкових територій у рамках програми «Комфортні двори».

- Передбачені у бюджеті і 750 млн грн на фінансову підтримку концерну «Міські теплові мережі». Виділення цих коштів дозволить не підвищувати в цьому опалювальному сезоні тарифи на тепло для населення у Запоріжжі, - наголосив Анатолій Куртєв.

Крім того на 2022 рік започатковано низку нових програм. Зокрема програму ремонту, реконструкції внутрішньоквартальної зливової каналізації. Запланована реконструкція 66 об’єктів. З них 9 у наступному році, на що планується спрямувати 25 мільйонів гривень. Затвердили програму зі знесення аварійних тополь та заміни їх новими деревами.

Обсяг фінансування у сфері інфраструктури та благоустрою в наступному році складе понад 1 млрд грн. З них 738, 6 млн грн передбачено з загального фонду та 213,7 млн грн – зі спеціального.

Так низку проєктів у сфері інфраструктури та благоустрою планується профінансувати за рахунок коштів бюджету розвитку. Зокрема реконструкцію кількох парків та скверів по вулицях Нагнибіди, Курузова, Спартака Маковського, Івана Гутніка-Залужного, Товариській та ін.

Запоріжжя продовжить співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями. У планах на 2022 рік реалізація низки спільних проєктів з оновлення громадського транспорту, термомодернізації бюджетних будівель, зокрема шкіл та дитячих садків. У рамках співробітництва з Європейським інвестиційним банком планується придбати 21 електробус та 17 автобусів на КПГ.

- Загалом бюджет розвитку складе півтора мільярди гривень. З них - 850 мільйонів гривень з доходів бюджету міста, інше - залучення кредитних коштів. Гроші будуть направлені на ремонт доріг, реконструкцію парків, скверів та інше, - заявив Анатолій Куртєв.