У міськвиконкомі обговорили питання залучення громадськості до консультацій з приводу необхідності підвищення вартості проїзду

12.01.2022 19:00

Сьогодні у міській раді відбулась чергова нарада, присвячена розгляду питання можливості підвищення вартості проїзду у громадському транспорті. Обговорили шляхи залучення громадськості для консультацій з цього приводу. За дорученням секретаря міської ради Анатолія Куртєва нараду провів перший заступник міського голови Олександр Власюк. У ній взяли участь заступники міського голови, керівники профільних департаментів, управлінь міської ради.

Тариф на проїзд у громадському транспорті має бути економічно обґрунтованим. Це необхідно для забезпечення безперебійної роботи транспорту. В іншому випадку у місті може статися транспортний «колапс». На цьому наполягають запорізькі перевізники, які подали до виконавчого комітету свої пропозиції щодо перегляду вартості проїзду. Разом з тим частина запоріжців негативно сприймає будь-яке підвищення тарифів, вважаючи його економічно необґрунтованим.

У цій ситуації міська влада повинна врахувати інтереси всіх сторін процесу - як перевізників, так і пасажирів. Для цього зокрема необхідно отримати пропозиції від запоріжців.

Для їх отримання використовуються передбачені законом механізми. Зокрема продовжується регуляторна процедура щодо рішення виконавчого комітету міської ради, яким планується підвищити тарифи. Документ оприлюднено на сайті міської ради. Запоріжці мають можливість внести пропозиції з цього приводу до управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради. Після завершення строку подачі пропозицій їх розгляне робоча група.

Сьогодні на нараді у міськвиконкомі, за дорученням секретаря міської ради Анатолія Куртєва, обговорили додаткові механізми консультацій з громадськістю, які можуть бути використані у Запоріжжі при розгляді проєкту рішення щодо підвищення вартості проїзду. Анатолій Куртєв наголосив, що це необхідно для того, щоб максимально врахувати позицію запоріжців.

На нараді наголошувалося, що міська влада розглядала та розглядатиме варіант економічно обгрунтованого тарифу, але при цьому підвищення вартості проїзду має бути мінімально можливим у сучасних умовах. Для такого підвищення є причини, адже зросла вартість палива, запасних частин. Водії мають отримувати гідну заробітну плату. Зараз через низьку зарплату водії звільняються. Через це перевізники досить часто не можуть використовувати наявний рухомий склад. Негативно вплинули на ситуацію і ковідні обмеження.

За підсумками наради управлінню з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради підготувати для інформування громадськості детальне обґрунтування причин необхідності зміни тарифу на проїзд. Ці матеріали планується використати під час консультацій з громадськістю. Також має продовжуватись регуляторна процедура обговорення відповідного рішення, отримання зауважень від запоріжців та їх вивчення. Необхідно також опрацювати склад робочої групи, яка вивчатиме пропозиції, зауваження запоріжців.

Всі внесені на нараді пропозиції будуть опрацьовані. На їх основі буде прийняте рішення щодо проведення подальших консультацій з громадськістю, їх активізації.