У Запоріжжі впроваджуються енергозберігаючі заходи

13.01.2022 19:30

Сьогодні секретар міської ради Анатолій Куртєв відвідав дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №217 «Грайлик», що в Шевченківському районі, де ознайомився з результатами запровадження енергозберігаючих заходів.

В умовах зростання вартості природного газу, електроенергії все більш актуальними стають питання впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетних будівлях. Зокрема у школах, дошкільних навчальних закладах та лікарнях. Це дозволяє зменшити використання тепла для їх опалення. В результаті скорочуються витрати місцевого бюджету на опалення, а також зменшується споживання природного газу та інших енергоресурсів.

Особливу увагу питанню впровадження енергозберігаючих заходів приділяє міська влада Запоріжжя. Продовжується робота з залучення коштів міжнародних фінансових організацій для термомодернізацій будівель закладів освіти та охорони здоров’я.

У цьому напрямку місто також співпрацює з енергосервісними компаніями (ЕСКО). Згідно з підписаними договорами приватний інвестор виконує енергоефективні заходи за власні або залучені кошти. У результаті використання теплової енергії скорочується у порівнянні з попередніми нормами. За рахунок отриманої економії інвестор протягом встановленої дії договору повертає свої кошти та отримує прибуток. Після завершення дії договору обладнання переходить у власність міста.

Зокрема за результатами торгів були укладені договори з енергосервісними компаніями стосовно 28 об’єктів департаменту освіти та науки Запорізької міської ради щодо встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Це школи та дитячі садки. На сьогодні на всіх цих об’єктах вже встановлені та працюють ІТП.

Одним з таких об’єктів є дошкільний навчальний заклад №217 «Грайлик», який розташований за адресою: вулиця Бочарова, 14Б. Цей дитячий садок має типову споруду, яка була здана в експлуатацію в 1971 році. У закладі працює 11 груп, з яких 8 – загального розвитку та 3 – для дітей з порушенням мовлення. Садочок відвідують 190 дітей.

Для створення сприятливих умов для навчання дітей за кошти міського бюджету тут провели капітальний ремонт із застосуванням енергозберігаючих технологій та матеріалів.

- З 2015 по 2019 роки тривав ремонт. За цей період було повністю оновлено покрівлю, утеплено цоколь і фундамент, а також фасад за системою Ceresit, замінено вікна, проведено промивку радіаторів опалення та встановлення на них термодинамічних голівок, - розповіла директорка дошкільного навчального закладу №217 Лариса Яценко.

За кошти інвестора в серпні 2021 року в будівлі дитячого садка встановили індивідуальний тепловий пункт.

- Завдяки утепленню фасаду, фундаменту та встановленню енергозберігаючих вікон у закладі вдалося знизити споживання теплової енергії на 43%. Після встановлення індивідуального теплового пункту у листопаді-грудні 2021 року споживання теплової енергії вдалося скоротити на 54% від затвердженого раніше базового рівня, - уточнив Анатолій Куртєв.

Секретар Запорізької міської ради також зазначив, що міська влада й надалі працюватиме над залученням коштів міжнародних фінансових організацій для термомодернізації бюджетних будівель. Зокрема Європейського інвестиційного банку та Державного банку розвитку Німеччини (KFW).