У Запоріжжі розповіли про зміну порядку компенсації за послугу «муніципальна няня»

14.01.2022 13:00

Кабінет Міністрів України вкотре вніс зміни до Порядку відшкодування вартості послуги догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Вони набрали чинності 16 грудня 2021 року. Що зміниться для батьків, які хочуть скористатися цією опцією, розповіли сьогодні у міському управлінні соцзахисту.

Послуга "Муніципальна няня" з'явилася в Україні у 2019 році. За час її існування цим видом державної допомоги скористалися понад 1,5 тис. запоріжців. Спочатку послуга була доступна всім батькам дитини віком до 3-х років. Але поступово до правил почали вносити зміни.

Так, за словами представників управління соціального захисту населення Запорізької міської ради, з 16 грудня компенсація призначається незалежно від зайнятості батьків та кількості дітей, яких доглядає муніципальна няня, і лише сім'ям, в яких є:

  • двоє та більше дітей віком до трьох років;
  • дитина до трьох років, яка потребує додаткового догляду (дитина з інвалідністю або хвора на тяжкі захворювання);
  • дитина до трьох років та один із батьків (опікунів), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи.

- За нашими підрахунками, під нові критерії потрапляють 393 запорізькі сім'ї. Щоб отримати цю послугу, батькам потрібно звернутися до районного управління соцзахисту з пакетом необхідних документів. Далі щомісяця до 5-го числа кожного нового місяця потрібно подавати документи про оплату послуг няні до того ж управління соцзахисту, щоб отримати грошову компенсацію. Вона становить 2100 грн на дитину. Або 4200 грн, якщо дитина з інвалідністю, – розповіла заступниця начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко.