У Запоріжжі обговорили зміни щодо нарахувань за тепло для бізнесу

19.01.2022 17:00

Сьогодні у малій залі міськради під головуванням секретаря міськради Анатолія Куртєва відбулось перше засідання робочої групи для напрацювання пропозицій до Методики щодо нарахування за теплову енергію для нежитлових приміщень.

Нагадаємо, рішення про створення робочої групи було прийняте секретарем міськради Анатолієм Куртєвим під час зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу, яка пройшла на початку січня. Підприємці зазначали, що Методика потребує значних змін. Підготовлені пропозиції мають сприяти вирішенню існуючих проблемних питань та зменшенню фінансового навантаження на бізнес. До складу робочої групи увійшли представники бізнесу, міської влади, концерну «Міські теплові мережі», ОСББ, експерти.

На початку засідання генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек відзвітував про виконання доручень, які дав Анатолій Куртєв за результатами зустрічі з представниками бізнес-спільноти.

Наразі у всіх філіях концерну в районах міста створені центри обслуговування клієнтів, де запоріжці можуть отримати консультації щодо роботи концерну «МТМ». Окрім цього, за зверненнями підприємців були проведені обстеження тепломереж за низкою адрес.

Керівництво концерну надало письмові відповіді на звернення представників малого та середнього бізнесу щодо нарахувань за спожите тепло, а юридичним особам, які мають окремо розташовані будівлі для здійснення комерційної діяльності, надані письмові договори на обслуговування для підписання та розміщена інформація щодо структури тарифу абонплати.

До того ж для комерційних організацій міста вже здійснено перерахунок оплати за тепло за листопад. Відповідно до фактичної вартості придбання газу відкориговано тариф на опалення для бізнесу за грудень.

Що стосується дії Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих комунальних послуг, зокрема тепла, для об’єктів комерційних організацій, то під час наради учасники озвучили низку недоліків, які, на думку підприємців, має цей документ. Зокрема що стосується розподілу показників будинкових приладів обліку між житловими та нежитловими приміщеннями, нарахувань для власників нежитлових приміщень, які користуються електроопаленням, не мають приладів обліку тощо.

Члени робочої групи дійшли згоди, що необхідно звернутись до Уряду стосовно призупинення застосування діючої Методики.

- Відповідний проєкт звренення з пропозиціями від підприємців буде підготовлений вже до кінця тижня, його обговорення ми проведемо на наступному засіданні робочої групи в понеділок. Після чого він буде винесений на розгляд депутатів вже на найближчій сесії міськради, - зазначив секретар міськради Анатолій Куртєв.

Наразі Міністерство розвитку громад та територій України розробляє новий проєкт Методики. На засіданні наголошувалось, що саме з цим документом працюватимуть учасники робочої групи та надаватимуть свої зауваження та пропозиції впродовж наступних засідань.