Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів про ситуацію з школою №53 та сквером Яланського

25.01.2022 09:30

Запоріжжя звертатиметься до Міністерства розвитку громад та територій з проханням продовжити строки відновлення школи №53. Також місто шукатиме у бюджеті додаткові кошти для фінансування робіт. Відмовлятися від відновлення школи міська влада не планує. Про це повідомив у понеділок, 24 січня, на пресконференції секретар міської ради Анатолій Куртєв.

У міськвиконкомі відбулась пресконференція, присвячена проблемним питанням відновлення школи №53. У ній взяли участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, заступник міського голови Анатолій Васюк, в.о. директорки департаменту освіти та науки міської ради Юлія Погребняк.

Нагадаємо, у червні 2015 року школа №53, яка розташована у Шевченківському районі, постраждала від пожежі. У результаті навчальний заклад припинив роботу, а дітей перевели до інших шкіл. Капітальний ремонт школи було включено до «Надзвичайної кредитної програми з відновлення України». Однак роботи стартували лише у серпні 2020 року. Роботи мали завершитися цього року. На сьогодні вже зрозуміло, що це не відповідає дійсності.

Для того, щоб розібратись у ситуації у п’ятницю, 21 січня, Анатолій Куртєв провів виїзну нараду у школі №53. Її учасники розглянули причини, через які затягуються роботи з відновлення навчального закладу. Серед них зрив кількох тендерних процедур на виконання робіт, довгі строки виготовлення проєктно-кошторисної документації та отримання дозволу на початок робіт, необхідність коригування проєкту і так далі. Також у попередні роки були і проблеми з оплатою виконаних робіт. Довгий час підрядники працювали виключно за рахунок власних обігових коштів.

Ситуацію ускладнює і стан будівлі. Школа побудована ще до Другої світової війни та значно постраждала від пожежі. У ході реконструкції постійно виникають додаткові роботи, які необхідно виконати, але вони спочатку не були передбачені проєктантом у розробленому проєкті. Разом з тим у проєкт не включено будівництво газової котельні, яка потрібна не лише цьому навчальному закладу, але й розташованому поряд дитячому садочку.

За підсумками наради заступник міського голови Анатолій Васюк та керівники профільних служб отримали доручення за вихідні вивчити ситуацію та запропонувати шляхи вирішення питання. Про результати цієї роботи журналістам розповіли у ході пресконференції.

- Пересвідчився у ході виїзної наради, що усі ці роки у медіапростір транслювалася неправдива картинка про те, що відновлення школи відбувається за планом. Насправді це не відповідає дійсності. Значний обсяг робіт наразі ще не виконано. Фактично завершення робіт у встановлений строк на сьогодні не можливе, - заявив Анатолій Куртєв.

Наразі існує загроза, що через недотримання строків робіт міжнародні партнери припинять фінансування проєкту, а місто буде вимушене повернути отримані кошти.

У будь-якому випадку для завершення робіт будуть необхідні додаткові гроші. Остаточна цифра ще невідома, але, за попередніми підрахунками спеціалістів, вона може сягнути 150 мільйонів гривень.

Для вирішення проблеми міська влада звернулася до народних депутатів України. Крім того, вже цього тижня заступник міського голови Анатолій Васюк здійснить робочу поїздку до Міністерства розвитку громад та територій.

За словами Анатолія Куртєва, місто буде просити подовжити строки відновлення школи №53. У свою чергу міська влада буде шукати додаткові гроші для відновлення школи у бюджеті міста. Зрозуміло, що це збільшить навантаження на нього, однак іншого варіанту немає. Необхідні кошти у міському бюджеті не передбачені, а держава у будь-якому випадку у повному обсязі не зможе профінансувати об’єкт.

Зазначимо, якщо термін дії «Надзвичайної кредитної програми з відновлення України» по школі №53 не буде подовжено, то місто скоріш за все буде змушене вже зараз повернути отримані кредитні кошти. Тобто навантаження на місцевий бюджет зросте ще більше.

- Цю проблему ми отримали у спадок від минулої влади. Переконаний, що ми її вирішимо. Однак це лише одна з багатьох таких проблемних ситуацій. Усім запоріжцям відома історія зі сквером Яланського. Нагадаю, що у 2008 році було підписане рішення про передачу території скверу у оренду. А у 2017 році був затверджений Генеральний план Запоріжжя, згідно з яким на місці скверу має бути розташований торговельний центр. Ми детально проаналізували ситуацію і дійшли висновку, що через розірвання договорів оренди Запоріжжя зазнає значних фінансових збитків, - зазначив Анатолій Куртєв.

По-перше, громада вже отримала від орендаря 22 мільйони гривень орендної плати та 3 мільйони компенсації за видалені дерева. При розірванні договору місто має відшкодувати орендареві з бюджету Запоріжжя ці гроші. Також орендар вимагатиме компенсації 75 мільйонів гривень, які витрачені ним на роботи на цій ділянці, та як мінімум 50 мільйонів гривень інфляційних втрат та недоотриманого прибутку. Тобто загалом місто буде вимушене віддати близько 150 мільйонів гривень.

- Зрозуміло, що ці кошти у бюджеті не передбачені. І тут ситуація зі сквером Яланського перекликається з необхідністю відновлення школи №53. Перед нами постає питання - на що ж витратити 150 мільйонів бюджетних гривень, на школу чи на сквер. Цілком логічно і зрозуміло кожному громадянину, що ми обираємо відновлення школи, - підкреслив Анатолій Куртєв.

Секретар міської ради заявив, що питання скверу також важливе. Міська влада буде і далі діяти в рамках чинного законодавства. 19 січня, після подання касаційної скарги, дія рішення апеляційного суду призупинена. Це означає, що буде поновлено розгляд судової справи, а не те, що сквер автоматично повертається до орендаря. 

Однак міська влада буде вивчати це питання, з урахуванням думки громадськості. Вже створено робочу групу, про склад якої буде повідомлено дещо пізніше. Запоріжці матимуть можливість долучатися до її роботи та вносити свої пропозиції.