Міський голова Володимир Буряк проведе нараду з проблемних питань роботи громадського транспорту

19.10.2017 11:23

Сьогодні робота громадського транспорту викликає нарікання запоріжців. Це підтверджують і численні звернення, які надходять до міського голови Володимира Буряка, в тому числі і через публічну сторінку в соціальній мережі «Фейсбук».

Найбільш проблемними напрямками стали Осипенківський, Бородинський мікрорайони, Комунарський і Хортицький райони. В першу чергу це стосується ранкового і вечірнього часу, коли дуже складно виїхати зі спальних районів або дістатися назад.

Ситуація, що склалася неодноразово розглядалася під час апаратних нарад під керівництвом міського голови. Управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку міської ради, за дорученням Володимира Буряка, постійно здійснює моніторинг ситуації, організовує перевірки роботи маршрутів, проводить зустрічі з перевізниками.

За результатами перевірок сьогодні можна з повним правом сказати, що значна частина проблем, що виникли, пов'язана з недотриманням частиною перевізників умов укладених договорів. Автопідприємства пояснюють це різними причинами, в тому числі об'єктивними. Однак проблему необхідно вирішувати, а умови укладених договорів виконувати.

Саме проблемним питанням роботи громадського транспорту буде присвячена нарада за участю керівників автотранспортних підприємств, яку проведе сьогодні міський голова Володимир Буряк. Про це міський голова повідомив на своїй публічній сторінці в соціальній мережі «Фейсбук»:

«Сьогодні запланував провести чергову робочу нараду з проблемних питань громадського транспорту.

Упевнений, відбудеться непроста розмова з перевізниками. Те, що сьогодні відбувається в години пік на проблемних напрямках - це знущання над запоріжцями.

Минулого тижня управління транспорту промоніторило 62 маршрути. Виявили нестачу 130 одиниць транспорту, які повинні були працювати за умовами договору. Як результат - черги на зупинках в години пік і невдоволення городян. З цим будемо боротися нещадно. Вже виписано 7 штрафів по 10 тис. грн. перевізникам, які порушили умови договору. Моніторингові групи будуть продовжувати працювати.

Однак, вважаю, що це не вихід. Ситуацію треба міняти планомірно. На кожній зустрічі перевізники багато говорять про економіку своїх підприємств, кредити, збитки. Я розумію, що закупівля автобусів середньої та великої місткості - це велике фінансове навантаження. При цьому в Запоріжжі діє найнижчий тариф на проїзд серед всіх обласних центрів країни. Тому в своїй частині ми йдемо назустріч бізнесу і приймаємо непопулярне, але необхідне рішення - підвищення вартості проїзду.

Однак, якщо перевізник планує працювати у Запоріжжі довго і продуктивно, інвестування в бізнес, закупівля середніх і великих автобусів буде неминучістю. Тому я кажу перевізникам - не треба тягнути і чекати, що місто відступить і все буде як раніше. Ні. Система буде змінюватись.

В результаті реалізації міської програми плануємо вийти на частку в 33% комунального транспорту в загальній системі громадського транспорту. А від приватного бізнесу вимагатимемо збільшення частки середніх і великих автобусів.

Так ми зможемо забезпечити комфортні та безпечні перевезення у Запоріжжі».