У Запоріжжі обговорили ситуацію у сфері громадського транспорту

27.01.2022 14:20

Сьогодні відбулась пресконференція «Ситуація у сфері громадського транспорту Запоріжжя», організована Агентством регіональних ініціатив. У ній взяли участь заступник міського голови Роман Таран, заступник начальника управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради Олександр Кухарєв, голова Громадської ради при виконавчому комітеті Запорізької міської ради Катерина Акула, представники перевізників.

Заступник міського голови Роман Таран зазначив, що завдання міської влади забезпечити стабільну роботу громадського транспорту, надавати населенню якісні послуги. Для того, щоб це забезпечити, необхідно виконати низку вимог. Зокрема тариф на перевезення пасажирів має бути економічно обґрунтованим, також необхідно продовжувати оновлювати громадський транспорт.

Місто останніми роками закуповувало великі автобуси, тролейбуси, трамваї. Налагоджене збирання запорізьких трамваїв. Також у рамках співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями планується закупівля додаткових автобусів, тролейбусів, а також електробусів. У планах затвердження плану сталої мобільності, тобто фактично нової транспортної схеми роботи громадського транспорту у Запоріжжі. Це буде сприяти підвищенню ефективності роботи громадського транспорту.

Разом з тим з цього року в Україні змінився механізм затвердження тарифів, які стосуються міського господарства. Тепер їх повинен затверджувати виконавчий комітет міської ради. Це стосується і тарифу на перевезення пасажирів. При цьому тариф має бути лише економічно обґрунтованим. Перевізники подали свої пропозиції з відповідними розрахунками щодо необхідності зміни тарифу. Міська влада була зобов’язана розпочати регуляторну процедуру.

Голова Громадської ради при виконавчому комітеті Запорізької міської ради Катерина Акула розповіла про те, як проходить процес консультацій з громадськістю відносно пропозиції щодо підвищення тарифу.

Запоріжці мали можливість внести пропозиції з цього приводу до управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради. Тепер ці пропозиції розгляне робоча група, яка буде створена. Після вивчення всіх пропозицій буде прийматися рішення.

Представники перевізників зазначили, що питання підвищення тарифів назріло вже давно. Достатньо сказати, що вартість газу, на якому працює частина транспорту, зросла до 50-60 гривень. Подорожчали і запасні частини. До того ж існує проблема з заробітною платою водіїв. Через низький тариф приватні перевізники не можуть платити належну заробітну плату. У результаті значна частина транспорту простоює у парках через відсутність водіїв.

Зокрема лише на двох підприємствах простоює понад 80 автобусів. Загалом у результаті замість 810 автобусів приватних перевізників на маршрути виходять близько 630.

Учасники пресконференції наголосили, що наразі запропоноване мінімально можливе підвищення тарифів. В іншому випадку приватний громадський транспорт може зупинитись. Комунальний транспорт може продовжувати працювати, за умови продовження підтримки з бюджету міста. Однак комунального транспорту недостатньо для повного забезпечення перевезень по всьому місту.