Запорізькі рятувальники-водолази провели показове тренування

27.01.2022 16:15

Протягом січня в Запоріжжі відбуваються щоденні тренування спеціалістів міської рятувальної служби. Організовують їх для того, щоб підтримувати рятувальників у формі та не втрачати пильність у зимовий період. Зокрема відпрацьовують алгоритм поведінки на льоду та у крижаній воді. Сьогодні представники міської влади навідались до рятувально-водолазної станції №3 щоб ознайомитись ближче з роботою рятувальників та їх матеріально-технічними потребами.

Сьогодні фахівці водолазно-рятувальної станції №3 відпрацьовували навички водолазного спуску під лід та рятування людини на верхньому б’єфі Дніпра. Саме тут утворився шар льоду товщиною до 10 см, що дозволяє рятувальникам проводити подібні роботи. Для навчань на поверхні встановили спеціальну майну – пристосування, за допомогою якого рятувальники можуть спуститися під воду.

У ході навчань водолази-рятувальники продемонстрували алгоритм дій та обмундирування, яке використовують під час виконання службових обов’язків. За словами фахівців, цього року відпрацьовані навички у реальному житті поки що не доводилося застосовувати.

- На щастя, поки що у цей зимовий період ми більше працюємо на попередження, ніж на рятування. Якщо бачимо людей на льоду, проводимо з ними профілактичні бесіди. Адже запоріжці повинні знати, що лід на Дніпрі є дуже нерівномірним через течії. В одному місці він може бути шаром 10-12 см. А вже через кілька метрів – не більше 5 см. Такий шар витримує максимум 30-40 кг. Тому прогулянка по льоду на Дніпрі - це небезпечно, - розповів начальник Запорізької рятувально-водолазної служби Олександр Григор.

Сьогодні ознайомчий візит до рятувальної служби провів перший заступник міського голови Запоріжжя Олександр Власюк. У ході спілкування з рятувальниками обговорили матерільно-технічні потреби станції №3.

- Не у кожного міста України з виходом в акваторію є своя водолазна рятувальна служба. Але нам пощастило – у нас справжні професіонали, ми в цьому сьогодні ще раз переконалися. Після спілкування стало зрозуміло, що рятувальники оснащені необхідним обладнанням. Але є потреба в капітальному ремонті приміщень рятувальної станції №3. Саме тут перебувають чергові на цілодобовому чергуванні. Приміщення дуже холодне та не комфортне. Будемо працювати над цим питанням, - розповів Олександр Власюк.