У Запоріжжі обговорили перспективи розвитку громадського транспорту міста

07.02.2022 10:35

У міськраді відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню перспектив подальшого розвитку громадського транспорту у місті Запоріжжі. До участі у заході приєдналися представники управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку, Громадської ради, компаній перевізників, а також депутати Запорізької міськради.

Як розповів заступник начальника управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради Олександр Кухарєв, нині в місті Запоріжжі пасажирськими перевезеннями займаються 22 компанії автоперевізників та підприємство «Запоріжелектротранс». На лінії випускаються 35 тролейбусів, 48 трамваїв і 89 автобусів. Всі графіки руху дотримуються, поодинокі виключення допускаються з технічних причин, або ж несприятливих погодних умов.

- Кількість машин автоперевізників, які працюють в місті – 670, а за планом їх має бути 840, тобто тут вже є відтік машин, відтік водіїв і відповідно подальші негативні випадки. Розрахунки перевізників в нас 14, 15, 16, 17 гривень, а на деяких маршрутах ще більше. Втім, після обговорень ми вирахували середній тариф по місту Запоріжжю – 12-13 гривень. Відповідно 12 гривень по місту, а 13 – з Хортицького району, оскільки там пасажири, сідаючи у маршрутку, чи автобус, їдуть майже до кінцевої зупинки і пасажиропотік менше, - додав Олександр Кухарєв.

Зазначимо, у Запоріжжі пройшло обговорення проєкту регуляторного акту відносно підвищення вартості проїзду у громадському транспорті. Документ оприлюднено на офіційному сайті Запорізької міської ради. Впродовж місяця – з 25 грудня до 25 січня - запоріжці мали можливість подавати свої пропозиції до управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради. Всі їх розглянула робоча група, до складу якої зокрема ввійшли представники зазначеного управління, юридичного відділу міськради, Громадської ради та заступник міського голови з профільних питань.

Підвищення вартості тарифу на проїзд дозволить попередити масове звільнення водіїв за власним бажанням, а отже - стабілізувати роботу громадського транспорту на міських маршрутах.

- Підвищення тарифів – це лише одна із складових загального процесу, адже потрібна комплексна програма розбудови пасажироперевезень у місті Запоріжжі. Маємо враховувати пільгові перевезення: в якій мірі містяни мають потребу в них. Також слід пам’ятати, що є віддалені райони, в які транспорт, можливо, не доїжджає, а також стан самого транспорту, адже GPS- навігація часом не діє і ми не знаємо, коли приїдуть маршрутки, чи автобуси і якої якості, - зазначила голова Громадської ради при виконавчому комітеті міськради Катерина Акула.

Як зазначив директор з фінансово-економічних питань КП «Запоріжелектротранс» Володимир Сухачов,  в обласному центрі вживаються кроки для покращення системи міського пасажирського транспорту, відповідно реалізується низка програм.

- Це й програма з Європейським інвестиційним банком, в якій ми плануємо закуповувати близько 20 електробусів і передивляємося ідею закупівлі електробусів меншого розміру або ж тролейбусів. Наразі тривають перемовини. Другий проект – гранти в рамках Кіотскього протоколу. Запланована закупівля 8 електробусів великої місткості. Тендер зараз проходить, деякі учасники процесу висловлюють свої побажання і ми їх розглядаємо. Ще в нас є один проект – це фінансова компанія «IFC», з якою ми плануємо закупівлю 20 тролейбусів з автономним ходом, - додав Володимир Сухачов.