У Запоріжжі розробляють План сталої мобільності

10.02.2022 17:45

Міська влада Запоріжжя має намір створити ефективну та доступну транспортну систему, підвищити рівень безпеки, екологічності та енергоефективності транспорту та інфраструктури. Для цього в місті працюють над Планом сталої мобільності, який допоможе спланувати розвиток транспортної системи так, щоб задовольнити потреби всіх категорій населення.

Сьогодні у міськвиконкомі під головуванням секретаря міської ради Анатолія Куртєва відбулась пресконференція, присвячена розробці Плану сталої мобільності. У заході також взяли участь директор з фінансово-економічних питань КП «Запоріжелектротранс» та відповідальний за розробку Плану сталої мобільності міста Запоріжжя Володимир Сухачов, керівник проєкту з розробки Плану, старший радник голови ТОВ «Грант Торнтон» Костянтин Ківа, директорка БФ «Українська спілка осіб з інвалідністю» Алла Мурізіді, голова правління ГО «Спільно HUB» Ганна Дворна.

Запоріжжя активно працює над вдосконаленням транспортної політики в місті. Зокрема заплановане масштабне оновлення рухомого складу муніципального транспорту. Вже цього року будуть придбані сучасні автобуси, тролейбуси, електробуси. Разом з тим для того, щоб використовувати цей екологічний транспорт з максимальною економічною вигодою, потрібна правильна транспортна модель, яка входить до Плану сталої мобільності міста.

- Це, мабуть, один з найголовніших для міста документів, який діятиме впродовж 10 років. Його завдання - підвищити якість та мобільність пасажирських перевезень у нашому місті, створити сучасну транспортну інфраструктуру тощо. Для розробки Плану буде створена робоча група, куди ми залучимо фахівців, громадських діячів, містян. Особливу увагу приділятимемо людям з інвалідністю, адже Запоріжжя має бути комфортним для кожного мешканця, - наголосив секретар міськради Анатолій Куртєв.

Розробка Плану сталої мобільності поділена на декілька етапів і триватиме 8 місяців. Перш за все буде проведено комплексний аналіз стану мобільності міста. Для цього у Запоріжжі дослідять пасажиропотоки, а також здійснять низку опитувань містян. Одне з опитувань запоріжці можуть пройти за посиланням. Після цього триватиме розробка транспортної моделі міста та навчання фахівців, які забезпечуватимуть її сталу роботу. Останній етап передбачає розробку безпосередньо Плану сталої мобільності та його затвердження.

До розробки документу планують широко залучати громадськість, зокрема й людей з інвалідністю. Представники громадськості увійдуть до складу робочої групи, яка займатиметься розробкою Плану, а також зможуть висловити свою думку під час опитувань та на презентаціях проміжних результатів роботи над документом. У результаті Запоріжжя отримає методологію зміни транспортної системи та навчених фахівців.