Запорізькі школярі спілкуватимуться з латвійськими однолітками

11.02.2022 14:45

Колегіум «Елінт» (Україна) уклав угоду про співпрацю зі Смілтенською середньою школою (Латвія). Це надасть можливість подальшого освітнього обміну і проведення спільних онлайн-уроків. Підписання документу відбулося сьогодні, 11 лютого, у стінах навчального закладу. До участі у заході приєдналися Почесний консул Латвійської Республіки в м. Запоріжжя Юрій Підгорний, заступник міського голови Анатолій Васюк, представники територіального відділу освіти Дніпровського району департаменту освіти і науки та депутати міськради.

Захід проходив у форматі онлайн за підтримки Посольства Латвійської Республіки в Україні та Посольства України в Латвійській Республіці. Підписання угоди відбулося в особі директорки запорізького колегіуму «Елінт» Олени Зайковської та директорки Смілтенської середньої школи (Республіка Латвія) Ілзе Вергіни. Мета співпраці - налагодження взаємовигідних партнерських відносин закладів загальної середньої освіти двох країн.

- Це дуже активна школа, схожа на нашу, яка теж має три освітні ступені і хороший досвід педагогічної діяльності, профільної роботи у старших класах. Це саме те, що нас цікавить. Має латвійська школа й гарне розвинене самоврядування, над чим ми теж працюємо, в нас воно теж функціонує - розповіла директорка колегіуму «Елінт» Олена Зайковська.

У рамках співпраці заплановано проведення різноманітних онлайн-уроків та заходів, реалізацію спільних проєктів та обмін досвідом викладання. Так, вже найближчим часом учнів 7-9 класів обох шкіл залучать до участі у конкурсі малюнків на тему «Дружні стосунки між двома країнами». Для школярів старшої ланки підготують онлайн-урок, присвячений знайомству з особливостями й традиціями обох країн. Також у планах повести зустріч педагогічних колективів й обговорити особливості організації освітнього процесу в Україні і Латвії, у тому числі дистанційного – впровадженого на час дії карантину.

- Латвійські школи, зокрема Смілтенська, з якою підписана угода, пройшли всі етапи становлення в рамках системи освіти Євросоюзу. Дуже добре, що Україна повертається обличчям до цього і освітні заклади мають бажання рухатися вперед. Я як Консул підтримую будь-які ініціативи цього колегіуму, як і школи № 28. На жаль, карантинні обмеження стають на заваді, але впевнений, що згодом все вдасться, - зазначив Почесний консул Латвійської Республіки в м. Запоріжжя Юрій Підгорний.

У запорізькому колегіумі «Елінт» зараз навчаються 1280 учнів з 1 по 11 класи. В рамках освітньої реформи у перспективі заклад змінить статус на ліцей (5-11 класи). Втім, завдяки укладеним міжнародним угодам, матиме можливість залишити кількість класів без змін, включно з молодшою ланкою.

- Колегіум «Елінт» визначений ліцеєм, але є два пункти у Законі, один з яких - наявність міжнародних договорів – може дозволити навчальному закладу залишити у своєму складі всі рівні навчання. Крім того, в нас є певні напрацювання і в рамках цієї міжнародної співпраці можемо поділитися власним досвідом. Думаю, чому б не поставити питання навчання українською мовою, крім англійської, під час онлайн-уроків. Для вчителів теж є користь, адже вони побачать, як навчаються школярі у європейських країнах, - підкреслив заступник міського голови Анатолій Васюк.

У подальших планах – організація ознайомчих поїздок для школярів та педагогів обох країн.