Запоріжцям нагадали про особливості дистанційної роботи

15.02.2022 10:35

Карантин зробив дистанційну роботу вкрай поширеною і стимулював закріплення специфіки такої форми організації праці у законодавстві. Нові положення Кодексу законів про працю України (КЗпП) дозволили зберегти робочі місця тисячам людей, які могли виробляти продукцію або виконувати свої трудові функції з використанням інформаційно-комунікаційних технологій вдома.

Державний центр зайнятості нагадав 5 основних аспектів регулювання дистанційної роботи.

1. Особливості укладення трудового договору.

При укладенні трудового договору про дистанційну роботу працівника мають ознайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором, а також з інформацією щодо роботи з обладнанням та іншими засобами. Ознайомлення може відбуватися у формі дистанційного інструктажу або іншим безпечним шляхом. У трудовому договорі за згодою сторін можуть передбачатися додаткові умови щодо безпеки праці. Письмова форма є обов'язковою при укладенні трудового договору про дистанційну роботу. За певних умов дистанційна робота може виконуватися без укладення письмового трудового договору.

2. Специфіка регулювання робочого часу.

Працюючи дистанційно, фахівець розподіляє робочий час на власний розсуд. На нього не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не визначено трудовим договором. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених статтями 50 і 51 Кодексу (ч. 5 ст. 60-2 КЗпП). Працівнику, який виконує дистанційну роботу, гарантується період вільного часу для відпочинку. Цей період визначається у трудовому договорі про дистанційну роботу.

3. Окремий порядок забезпечення засобами для роботи.

Порядок і строки забезпечення працівників, які працюють «дистанційно», необхідним обладнанням та засобами, а також строки подання ними звітів про виконану роботу, розмір, порядок і строки виплати компенсації за їх використання, визначаються трудовим договором про дистанційну роботу. У разі відсутності у трудовому договорі такого положення, забезпечення працівника покладається на власника або уповноважений ним орган. При цьому працівники несуть матеріальну відповідальність.

4. Особливості забезпечення вимог у сфері охорони праці.

Укладення трудового договору про дистанційну роботу за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів забороняється. В разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому. При цьому на власника або уповноважений ним орган покладається обов’язок систематичного проведення інструктажу (навчання) працівника з питань охорони праці і протипожежної безпеки.

5. Переважне право окремих категорій осіб виконувати роботу дистанційно. До них відносяться:

  • вагітні жінки;
  • працівники, які мають дитину віком до 3 років або здійснюють догляд за дитиною відповідно до медичного висновку до досягнення нею 6 років;
  • працівники, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • батьки особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи; особи, які взяли під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Працівник може вимагати від роботодавця тимчасове, строком до 2 місяців, переведення на дистанційну роботу, якщо на робочому місці стосовно нього були вчинені дії, що містять ознаки дискримінації.

Додаткову інформацію про послуги служби зайнятості можна отримати за номерами «гарячої лінії» Запорізького міського центру зайнятості : (061) 284-99-87, (061) 284-93-41, (061) 284-90-44.