У Запоріжжі обговорили доступність міських об’єктів для людей з обмеженими можливостями

26.10.2017 14:18

Сьогодні в Запоріжжі в «Агентстві регіональних ініціатив» пройшло засідання круглого столу: «Запоріжці визначили, що необхідно людям з інвалідністю». В обговоренні взяли участь представники міської влади, громадських організацій та благодійного фонду. Основні питання дискусії – результати запорізького квесту на визначення доступності міських об’єктів для городян з інвалідністю, які проблеми вдалось виявити та якою буде перша туристична карта Запоріжжя для людей з обмеженими можливостями.

Нагадаємо, наприкінці вересня в обласному центрі в рамках проекту «Цифрове перетворення міста Запоріжжя» відбувся квест. Тоді студенти-волонтери спільно із людьми з інвалідністю перевірили туристичні об’єкти, магазини, аптеки, банки, кафе та інші об’єкти інфраструктури міста на предмет доступності їх для людей з обмеженими можливостями. Партнери проекту – представники компанії «Google» позначать на «Google Maps» місця, що є абсолютно доступними для всіх, незалежно від фізичних можливостей.

Як розповів в ході засідання «круглого столу» начальник управління туризму департаменту культури та туризму Запорізької міської ради Сергій Білов, «карти доступності» будуть передані департаменту благоустрою та інфраструктури, щоб при розробці програм фахівці департаменту могли враховувати ті зауваження, що будуть позначені на картах.

-На даний момент, всі маршрути, які пройшли разом волонтери та люди з обмеженими можливостями, оброблюються спеціалістами компанії «Google». За результатами цієї роботи буде створена інтерактивна карта на базі «Google Maps», де будуть позначені всі доступні місця. Зі свого боку, ми зробимо розсилку для керівників компаній, які не доступні для людей з інвалідністю, для того щоб вони провели заходи щодо установки пандусів, зниження бордюрів та інші. Ми дуже сподіваємось на співпрацю із бізнесом, - сказав Сергій Білов.

Як підкреслила начальник відділу організації туристичної діяльності управління туризму департаменту культури та туризму Запорізької міської ради Катерина Симонова, Запоріжжя має стати містом доступним для всіх людей, незалежно від фізичних можливостей.

– Деякі керівники навіть не задумуються, що інфраструктура їх компаній не є доступною для всіх. І звичайно, коли на всесвітньовідомих картах  цей об’єкт буде позначено червоним як недоступний, то, ми сподіваємось, буде більше позитивних змін, - відзначила Катерина Симонова.

Сьогодні департамент культури та туризму Запорізької міської ради веде закупку двох модульних пересувних пандусів, які будуть використовуватись для проведення екскурсій та інших заходів за участю людей з інвалідністю.

Нагадаємо, кошти на їх придбання вдалося зібрати під час проведення благодійного фестивалю-ярмарки «Добрий базар», який став одним із етапів реалізації проекту «Доступне місто».