У Запоріжжі відкрили пам'ятник видатному спортсмену-важкоатлету Леоніду Жаботинському

26.10.2017 14:44

Пам'ятний знак зі скульптурною композицією, присвячений легендарному запорізькому спортсмену Леоніду Жаботинському сьогодні, 26 жовтня, відкрили на Алеї Трудової Слави. Віддати данину пам'яті людині, що прославила Запоріжжя на світових спортивних аренах, прийшли десятки городян, спортсмени, представники обласної та міської влади.

Леонід Жаботинський - дворазовий Олімпійський чемпіон, багаторазовий чемпіон світу з важкої атлетики - зробив великий внесок в розвиток спорту в Запоріжжі та в Україні в цілому. Також Леонід Іванович був удостоєний звань – Почесний громадянин Запоріжжя й Запорізької області.

Цілеспрямований, життєрадісний, в один з успішних моментів життя - перемоги на Олімпійських іграх, таким відображений в скульптурній композиції Леонід Іванович. Встановлено пам'ятник на одній з центральних вулиць міста - проспекті Соборному на Алеї Трудової Слави.

Сьогодні відбулося урочисте відкриття пам'ятного знаку. Серед присутніх на заході - голова обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков, заступник міського голови Анатолій Пустоваров, державний тренер з важкої атлетики Міністерства молоді та спорту України Кім Ткаченко, генеральний секретар федерації важкої атлетики України Борис Лобко, і інші почесні гості - відомі спортсмени-чемпіони, депутати.

- Леонід Жаботинський є гідним прикладом для підростаючого покоління. Його ім'я є синонімом слова «сила». Навіть сьогодні легендарний спортсмен продовжує прославляти Запоріжжя. Своє ім'я і наш Запорізький край він вписав золотими літерами в книгу світової історії спорту. Неоціненною є робота Леоніда Івановича з дітьми. Довгий час він приділяв увагу розвитку дитячого спорту. Він був і залишається кумиром для багатьох людей. Така видатна людина, яка відображена в цьому фактурному пам'ятнику, буде і далі надихати суспільство і підростаюче покоління на спорт і спортивні досягнення, - підкреслив на відкритті пам'ятного знаку Анатолій Пустоваров.

Ділилися своїми спогадами про легендарного спортсмена рідні - вдова Раїса Миколаївна, син Руслан, також друзі, колеги.

- Леонід Іванович народився в Сумській області, але багато років своєї спортивної діяльності, фактично все життя присвятив, як він говорив, рідному місту Запоріжжю. Тут він створив унікальну ДЮСШ, яка тепер носить його ім'я. Також виховав сотні спортсменів важкоатлетів, передав свій досвід, як перемагати в змаганнях на найвищих рівнях і піднімати авторитет України на міжнародній арені. Його називали найсильнішою людиною планети. «Приносити перемогу своїй Вітчизні було, є і буде благородною справою» - це слова мого батька Леоніда Жаботинського, - зазначив син легендарного спортсмена.

Над створенням пам'ятного знаку протягом двох місяців працював заслужений скульптор України Ельданіз Гурбанов. Були використані матеріали – граніт і бронза. Вага композиції близько півтонни. Загальна висота композиції 3,5 м.

Присутні поклали квіти до пам'ятника Леоніду Жаботинському і зробили пам'ятні фотографії.