У Запоріжжі розпочинається стерилізація безпритульних тварин

27.10.2017 15:38

В обласному центрі стартує проект міжнародної зоозахисної організації «Чотири лапи», який буде впроваджуватися спільно з міською владою. Для організації вакцинації і стерилізації тварин місто надає необхідні умови спеціалістам. Протягом місяця планується стерилізувати сотні безпритульних собак та котів.

За різними розрахунками в Запоріжжі від 5 до 10 тисяч лише безпритульних собак. Їх кількість зростає, що є суттєвою проблемою.

В 2017 році була розроблена та затверджена рішенням сесії міської ради «Програма поводження з безпритульними тваринами на 2017-2020 роки». Один із головних напрямків програми - регуляція чисельності безпритульних тварин гуманним способом. Наразі в рамках програми проводяться організаційні заходи. Фахівці КП «Побутовик» вивчають український та міжнародний досвід з цього питання. До співробітництва залучаються експерти, зоозахисники.

З понеділка в місті починає працювати Міжнародна зоозахисна організація «Чотири лапи». Протягом місяця планується виконати стерилізацію і вакцинацію декількох сотень бездомних тварин. Також фахівці організації ділитимуться досвідом з запоріжцями, адже вже у середині листопада подібна робота почне проводитися в рамках міської програми фахівцями КП «Побутовик».

- Щоб розпочати рух у вірному напрямку ми запросили Міжнародну організацію «Чотири лапи» допомогти нам - поділитися досвідом і безкоштовно простерилізувати бездомних тварин за відведений час. Спільними зусиллями з громадськістю, волонтерами будемо вирішувати багаторічну проблему з безпритульними собаками і котами. За кошти міського бюджету вже придбаний спеціальний автотранспорт для перевезення тварин в ліцензовані веткліники, які будуть їх стерилізувати. Потім собак випускатимуть в звичне середовище перебування, - розповів директор КП «Побутовик» Артем Демченко.

У Запоріжжі будуть працювати 6 фахівців організації «Чотири лапи» - ветеринари, ловці, та ті, хто будуть наглядати за стерилізованими тваринами. Допомагатимуть їм запорізькі активісти-зоозахисники. Місця відлову тварин вже визначені. Близько 80% тварин будуть відловлювати руками, в особливих випадках застосовується снодійне.

- Ми приїхали до Запоріжжя, щоб реалізувати проект «Допомога безпритульним тваринам». Він містить безкоштовну стерилізацію, вакцинацію проти сказу та ідентифікацію. Організація існує на пожертви європейців, реалізовувати проект в Україні допомагають Німеччина, Великобританія, Америка, Нова Зеландія. Робота проводиться з собаками і котами. Це гуманний метод вирішення проблеми. На сьогодні в містах, де проводиться подібна робота і є розуміння ситуації з боку міської влади, спостерігається позитивна тенденція, - розповіла директор ТОВ «Чотири лапи України» Олександра Лісчішіна.

З 2012 року організацією «Чотири лапи» проведена робота в понад 30 містах України, було стерилізовано 17,5 тис. безпритульних тварин.

За номером міського контактного центру 15-80 запорожці можуть повідомляти про проблемні ситуації, що виникають з безпритульними тваринами, про місця їх проживання. Інформація приймається також за номером телефону КП «Побутовик» - 222-77-13. Також п'ятницями, в так званий волонтерський день, фахівці готові проводити стерилізацію безпритульних собак і котів, які знаходяться під опікою городян.