У Запоріжжі всіх охочих навчають базовим навичкам порятунку людей

11.04.2022 16:55

Від курсів з домедичної допомоги до власного виробництва спорядження. Громадське об’єднання «Вогник» разом із Центром патріотичного виховання проводять тренінги для цивільного населення. Також у Центрі діє волонтерський хаб.

Зупинка критичної кровотечі, накладення джгутів, відновлення дихання. На заняттях з тактичної медицини цивільне населення опановує знання, необхідні при наданні домедичної допомоги в умовах війни. На одній з локацій вчаться накладати так званий ізраїльський бандаж — спеціальну тиснучу пов’язку для зупинки масивної кровотечі. Якщо джгут чи турнікет можна лишати на певну кількість часу, то для ізраїльського бандажу таких вимог немає. Його треба лишити, поки постраждалий не потрапить до рук медиків. Навчають цивільне населення і тому, як врятувати людину, яка отримала поранення грудної клітини.

- Таке поранення має назву пневмоторакс – потрапляння в грудну порожнину повітря внаслідок пострілу й пошкодження легень. Для того, щоб збільшити час бійця на виживання, дати йому ще 15-20 хвилин, поранення треба закрити будь-яким матеріалом, який не пропускатиме повітря. Наприклад, це може бути звичайний поліетилен. Головне, максимально його розпрямити й щільно притиснути, - пояснює інструктор ГО “Вогник Запоріжжя” Владислав.

ГО “Вогник Запоріжжя” співпрацює з обласним центром патріотичного виховання молоді. Як наголосила в. о. директора закладу Дарина Точиліна, такі тренінги проводяться не перший рік. Їх мета – допомога цивільному населенню і створення своєрідної пам’ятки щодо дій в екстремальних умовах та надзвичайних ситуаціях.

- Маємо навчальну базу, залучаємо інструкторів. Навчаємо людей підтримувати потерпілих до прибуття бригади медиків, тримати в руках зброї та безпечно з нею поводитися, - зазначив голова ГО “Вогник Запоріжжя" Іван Здоровець.

Нині ж основний напрямок роботи центру — допомога військовим. За принципом “що не можемо знайти, можемо зробити самотужки” волонтери працюють зі спорядженням. Так, налагодили власне виробництво медичних підсумків, бафів, балаклав, підсумків під магазини, броньованих та розвантажувальних жилетів. Запровадили й власний збройний відділ, де комплектують легке спорядження для розвідки - маскувальні сітки, тактичні рукавиці й наколінники.