Щодо цін на продукти харчування

13.04.2022 20:12

Секретар міської ради Анатолій Куртєв звернувся до запоріжців:

- Запоріжці!

Ми ретельно стежимо за тим, щоб у місті були стабільні ціни на продукти харчування. Для цього спеціалісти Держпродспоживслужби спільно з представниками Нацполіції постійно здійснюють моніторинг цін як в мережах супермаркетів, так і в невеличких продуктових магазинах.

Зазначу, що у першу чергу ми моніторимо ціни на соціально значущі продукти, а саме на борошно, макаронні вироби, хліб, гречку, вівсянку, свинину, яловичину, курятину, молоко, вершкове масло, сметану, яйця, олію, цукор, капусту, цибулю, буряк, моркву, картоплю.

Станом на 10 квітня робочі групи перевірили вже понад 500 об’єктів торгівлі. В ході перевірок з представниками магазинів та супермаркетів проводиться роз’яснювальна робота. У разі виявлення підвищення цін представники моніторингових груп вживають превентивних заходів для того, щоб ціни було знижено до економічно обґрунтовано рівня.

Хочу нагадати власникам об'єктів торгівлі: якщо ви плануєте підвищити ціни на товари на 15% і більше, то це підвищення потрібно задекларувати завчасно - за 30 днів, якщо на 10%, то за 14 днів, а якщо на 5%, то за три дні до початку застосування нової роздрібної ціни.

Також окремо підкреслюю, що згідно з відповідною постановою Кабінету міністрів України, роздрібні ціни на ряд продовольчих товарів вітчизняного виробництва до кінця квітня не можна підвищувати більше ніж на 10%. Це стосується цін на борошно, молоко, хліб, яйця, курятину та соняшникову олію. Наголошую, що у зв’язку з введенням воєнного стану обласна військова адміністрація, Нацполіція та Держпродспоживслужба мають усі повноваження здійснювати контроль за дотриманням вищеназваної вимоги.

Наостанок ще раз хочу наполегливо вас попросити: не наживайтеся на війні! Пам’ятайте, що зараз багато людей залишилося без роботи чи підробітків. У нашому місті зараз багато переселенців, дехто з яких взагалі рятувався як міг, та приїхав до нас без документів та без копійки в кишені. Будь ласка, не треба заробляти на чужому горі та скруті. Ця війна – це іспит на порядність та людяність. І ми, запоріжці, маємо скласти його з честю.

Разом переможемо!

Усе буде Україна!