Запорізькі активісти розповіли, як вберегтися під час обстрілів

21.04.2022 18:00

Вибухонебезпечні предмети, дії під час обстрілів - такими навичками в умовах війни обов’язково повинне володіти цивільне населення. На відповідний тренінг запорізькі рятувальники разом із волонтерами громадської організації «Вогник Запоріжжя» покликали місцевих вчителів, аби педагоги поширили відповідні знання серед учнів.

За один місяць цієї війни рятувальники знешкодили майже чотири сотні вибухонебезпечних предметів, і це з урахуванням того, що ще не було деокупації. Знешкодження гранати, що не вибухнула, для рятувальників звична справа. Більші складнощі виникають із замінованими кашами чи іншими продуктами харчування. Окупанти також мінують дитячі іграшки, мішки з картоплею, двері та навіть тіла загиблих. Виявляти особливу обережність треба і під час тривоги, адже уламки ракет становлять високу небезпеку. Такі знання опановують педагоги, які потім діляться ними зі своїми учнями.

- Цей захід націлений на попередження позаштатних ситуацій та навчання тієї категорії, яка сьогодні була присутня — це вчителі, які зможуть навчити своїх рідних, близьких, а також дітей в рамках курсу «Основи здоров’я», який вони викладають зараз онлайн. Попереджений — значить озброєний, значить навчений діяти в будь-якій позаштатній ситуації, пов’язаній з військовими діями, - розповіла начальниця сектору зв’язку зі ЗМІ ГУ ДСНС України у Запорізькій області Юлія Баришева.

На окремій локації слухачам продемонстрували, як виготовити маску, яка захищає від радіоактивного пилу та пилу від завалів, бактеріальних аерозолів та диму. На курсах для цивільного населення в громадській організації «Вогник Запоріжжя» розповіли й про те, як поводитись під час вибуху, якщо він застав зненацька під час перебування на вулиці. Допоможуть і знання домедичної допомоги. На тренінгах вчили, як накладати джгути, давлячу пов’язку чи зробити тампонаду м’яких тканин.

Учасники тренінгу впевнені — такі знання необхідні абсолютно усім, адже під час війни треба бути готовим до всього.