Як працюють медики під час війни

27.04.2022 21:10

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Наші лікарі, медсестри, медбрати та санітарочки працюють у посиленому режимі. Бригади медичних працівників надають невідкладну медичну допомогу людям, які їдуть до Запоріжжя із зони бойових дій та з окупованих територій. Найчастіше евакуйовані люди потребують допомоги через важкий стрес, через прояви гострої респіраторної вірусної інфекції, через переохолодження, через загострення хронічних захворювань (таких як гіпертонічні кризи або загострення бронхіальної астми), через вогнепальні поранення чи інфекційні захворювання, які виникли через перебування у антисанітарних умовах. У місцях прийому евакуйованих одразу вирішуються питання забезпечення людей життєво необхідними медичними препаратами і засобами медичного призначення та особистої гігієни. У разі потреби людей госпіталізують до лікарень.

До речі, чотири лікарні хірургічного профілю, підпорядковані Запорізькій міській раді, завжди готові надавати медичну допомогу як нашим захисникам і захисницям, так і людям, які постраждали внаслідок воєнних дій. Також звертаю вашу увагу на те, що наші лікарні вже повернулися до режиму планових операцій.

У часи війни ми не забуваємо і про пацієнтів, хворих на коронавірус. Станом на сьогоднішній ранок у Запоріжжі отримують медичну допомогу 53 людини з діагнозом COVID-19. Окрім того, нагадую вам, що хоча на час дії воєнного стану ми і припинили роботу центрів масової вакцинації, ви все одно можете вакцинуватися в одному з десяти пунктів щеплення, які функціонують у міських центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Ще хочу сказати, що нашим медикам зараз дуже складно. І фізично, і морально. Вони не тільки понаднормово працюють. Вони ще й бачать кожного дня те, що не бачать цивільні люди. Складні травми, важкі поранення, страх в очах дітей, які залишилися без кінцівок, біль в очах військових, які хочуть якнайшвидше повернутися до своїх товаришів на передову, щоб рятувати нашу землю. Наші медики бачать дуже багато. Але вони не здаються і стіною стоять за порятунок кожного, кого торкнулася ця війна. Низький уклін та щира вдячність їм за роботу. Тримайтеся і не здавайтеся, бо без вас нам ніяк!

І наостанок все ж таки про позитив. З початку війни у пологових будинках нашого міста народилося вже 410 діточок. 410 особливих, світлих та відважних душ, які не побоялися прийти на нашу землю у ці складні часи війни. А це означає лише одне – життя триває. І це життя треба жити. І це життя потрібно любити. І це життя вже точно не можна відкладати на потім.

Друзі! Живіть, не бійтеся і цінуйте кожний новий ранок. І обов’язково бережіть себе і своїх рідних та йдіть до укриттів під час повітряної тривоги.

Дотримуйтеся правил безпеки і пам’ятайте, що тільки так все буде Україна!

Мирної ночі!