Роботи з розчищення великого озера в «Дубовому гаю» наближаються до завершення

08.11.2017 09:13

Більшість робіт з очищення великого озера в парку «Дубовий гай» виконана. Про це міському голові Володимиру Буряку під час апаратної наради, яка відбулася у міськвиконкомі, доповів в.о. директора комунального підприємства «Центральний парк культури та відпочинку«Дубовий гай» Олег Комаренко.

Загальна довжина великого водойми у головному міському парку становить 680 метрів. На сьогодні вже очищено близько 550 метрів. За інформацією керівництва «Дубового гаю», поточні результати роботи перевіряються підрядниками за допомогою ехолотів. Як тільки розчищення озера завершиться, її якість проконтролює сертифікована організація, використовуючи спеціальне обладнання.

Роботи з очищення великого озера у «Дубовому гаю» стартували наприкінці серпня. Цьому передував підготовчий етап, коли монтувалися необхідне обладнання, трубопроводи. Міський голова Володимир Буряк, який постійно контролює хід робіт, вже провів у «Дубовому гаю» кілька виїзних нарад.

- Мною поставлене завдання, завершити розчистку великого озера у листопаді. Це завдання ніхто не відміняв, адже відповідно до технології ці роботи в період зимових холодів проводити буде неможливо, - зазначив Володимир Буряк.

В.о. директора «Дубового гаю» Олег Комаренко заявив, що роботи будуть завершені у зазначений термін. На сьогодні для цього є всі можливості. Зараз на озері продовжують працювати два земснаряди, за допомогою яких відкачується вода разом з мулом. Відзначимо, товщина мулу в озері спочатку становила близько двох з половиною метрів.

Мул з водою направляються по змонтованим трубопроводах в фільтруючі басейни (геопули) для зневоднення. Для очищення води використовується спеціальний коагулянт. Після очищення вода повертається у водойму. Відкачаний мул осушують за допомогою реагенту. Препарат підібрали з таким розрахунком, щоб мул надалі можна було застосовувати в якості добрива.

Цікавий факт, крім мулу під час розчистки з озера витягують і численне побутове сміття. На сьогодні вже зібрано і вивезено 21 тонну сміття. Роботи з очищення озера тривають.

Нагадаємо, розчищення великого озера є лише частиною робіт з розвитку парку «Дубовий гай». У 2016 році була завершена очистка маленького озера. У цьому році в парку побудована каналізація, якої раніше не було. У 2017 році проведено Всеукраїнський конкурс для вибору кращої концепції розвитку парку «Дубовий гай». Зараз переможці конкурсу завершують розробку проекту реконструкції парку.

За словами Володимира Буряка, проектна документація повинна бути готова в поточному році, таке завдання поставлене перед проектантами. Це надасть можливість передбачити в бюджеті Запоріжжя на 2018 рік, при наявності необхідних фінансових ресурсів, кошти на початок реконструкції ЦПКтаВ «Дубовий гай».

Проект реконструкції буде розрахований на кілька років. Його виконання дозволить перетворити «Дубовий гай» в сучасний парк, який відповідатиме своєму статусу головного парку Запоріжжя. Розміри фінансування проекту у 2018 році і в наступні роки будуть залежати від можливостей бюджету.