У Центрі надання адмінпослуг приймають заявки на відшкодування збитків за пошкоджене чи знищене майно

18.05.2022 17:30

У Центрі надання адмінпослуг м. Запоріжжя та його територіальних підрозділах розпочали прийом заявок на відшкодування за втрачене чи пошкоджене через війну майно. У Запоріжжі вже подано 6 таких заяв, одна з них – з Гуляйполя. Також діє затверджений порядок компенсації витрат за житлово-комунальні послуги власникам або винаймавичам житла, які безплатно поселили внутрішньо переміщених осіб.

Так, громадяни, чиї приватні житлові будинки, квартири були зруйновані, можуть отримати компенсацію від держави за пошкоджене майно. Для цього треба подати заяву через додаток «Дія» або у Центрі надання адмінпослуг.

- Необхідно при собі мати паспорт та ідентифікаційний код. Якщо відсутня інформація в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, то необхідно додати ще й копії документів, що підтверджують право власності. Неважливо, це майно пошкоджено взагалі або частково. Якщо є фото або відеоматеріали, то їх також можна додати при формуванні заяви, - зазначила директорка міського департаменту надання адміністративних послуг Наталія Мила.

Ще одне з нещодавних нововведень - компенсація за розміщення переселенців. Якщо власник або наймач житла безоплатно поселили до себе вимушених переселенців, вони мають право на відшкодування від держави. Для цього треба надали пакет документів.

- Це буде заява перша, відповідно до якої житло буде включено до реєстру тергромад, це перелік житлових приміщень, де особи поселили внутрішньо переміщених осіб на безкоштовній основі. Подаються документи, що підтверджують право власності на житло або підтверджують право користування житловим приміщенням. Особи на момент звернення повинні мати статус внутрішньо переміщених осіб. Власник несе відповідальність за те, що в нього відсутні борги за житлово-комунальні послуги, - додала Наталія Мила.

Лише за квітень за компенсацією звернулись більше ніж 1000 власників осель, які безоплатно надали прихисток переселенцям. А з початку травня – у ЦНАПах Запоріжжя прийняли вже понад 600 заявок.