Запоріжжя приєдналось до радіодиктанту національної єдності

09.11.2017 15:32

Сьогодні в школах Запоріжжя учні 9-10 класів, вчителі та батьки писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Ця подія відбувається вже 17-й рік поспіль 9-го листопада у День української писемності та мови.

Сьогодні диктант розпочався о 12.30, в ефірі Першого каналу Українського радіо текст читав доцент Київського університету ім. Б. Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. До речі, він випускник Запорізького Національного університету.

Девіз цьогорічного радіодиктанту – "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета". Текст склав 179 слів.

Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені призами. Важлива умова – перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001.

Заступник директора департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Наталія Вітковська, яка сьогодні завітала до колегіуму «Елінт» і приєдналась до написання диктанту, відзначила, що головна мета диктанту – не лише перевірити знання мови, а відчути хвилюючу мить єдності всіх українців.

- Сьогодні особливий день для кожного громадянина України, для кожного патріота держави. Бо сьогодні ми відзначаємо День української писемності і мови. Це свято було започатковане у 1997 році відповідним Указом Президента України. Воно підтверджує, що ми всі належимо до великої української нації. Рідна мова - ознака нашої національної належності. У грудні 2016 року у Запоріжжі прийнято міську Програму розвитку і функціонування української мови в м. Запоріжжя на 2016 – 2020 роки. В її підготовці брали участь фахівці департаменту освіти і науки, науковці, громадські діячі, - сказала Наталія Вітковська.

Нагадаємо, що в рамках міської програми з розвитку української мови ведеться  робота за різними напрямками в усіх управліннях та департаментах міської ради. До співпраці активно залучаються освітні та культурні заклади міста, муніципальні ЗМІ.

У рамках міської програми одним із проектів популяризації української мови є випуск соціальної реклами. Саме сьогодні у Запоріжжі на білбордах  з’явились сюжети на підтримку української мови.