У Запоріжжі працює справжній кризовий центр для людей, що опинились у складних життєвих обставинах

09.11.2017 18:12

Запорізький центр соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді розширяє спектр послуг, розвиває інфраструктуру та освоює новітні форми роботи.

Сьогодні заступник міського голови Анатолій Пустоваров провів виїзну нараду в міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, ознайомився з його роботою та планами розвитку.

Як розповіла директор міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Людмила Токарева, сьогодні отримати допомогу кваліфікованих фахівців у Центрі має можливість кожен, не залежно від віку. Фахівці Центру працюють за різними напрямками, охоплюючи практично всі категорії населення, які потребують особливої уваги та підтримки. Це сім'ї, що не справляються з життєвими труднощами. Наприклад, молоді родини, одинокі матері, діти, які мають проблеми з законом, демобілізовані учасники АТО, особи, які звільнилися з місць позбавлення волі, прийомні сім'ї, діти-сироти та інші. До кожної з цих категорій застосовується індивідуальний підхід та створюються особливі умови.

Також городяни можуть звертатися за допомогою інкогніто. З цією метою на базі Центру працює міський «Телефон довіри «15-84». В середньому в місяць на гарячу лінію звертаються близько 3,5 тисяч людей. Також в Центрі надається адресна допомога. Соціальні працівники працюють з сім'ями і дітьми безпосередньо на дому.

- Центр функціонує з 2004 року. Спочатку основним завданням в його роботі було створення соціальних умов для гармонійного і всебічного розвитку дітей та молоді. Проводилася пропаганда здорового способу життя, профілактика негативних явищ серед підростаючого покоління. З урахуванням вимог часу спектр послуг значно розширився, змінилися напрямки і завдання роботи центру. На сьогодні в кожному районі міста функціонує підрозділ Центру. Працюють 44 фахівця, серед них соціальні працівники, психологи, юрисконсульт, - розповіла директор міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Людмила Токарева.

Для якісного надання послуг в Центрі створюється необхідна інфраструктура. Допомогу надає міська влада та соціальні партнери. Сьогодні, в ході виїзної наради була презентована оновлена спортивна кімната. Нові тренажери були придбані за кошти німецького товариства GIZ.

- Центр займається дуже важливим завданням для будь-якої громади. Це підтримка сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, підлітків у яких не все добре із законом, людей з особистими проблемами. За останні два роки вдалося привести практично до європейського рівня. Тут створена необхідна інфраструктура. Працює соціально-спортивний зал, сімейний клуб, зони для дітей, жінок і багато іншого. Ніхто з членів громади не повинен залишатися один на один з проблемами і поганими думками. У центр соцслужб за адресою: вулиця Рекордна, 34а, - можуть звертатися всі бажаючі за інформацією, консультацією, допомогою психолога, - підкреслив Анатолій Пустоваров.

Серед пріоритетних напрямків роботи Центру:

  • виявлення проблемних сімей на ранньому рівні, особливо з дітьми для їх збереження;
  • надання допомоги учасникам АТО, і членам їх сімей;
  • робота з дітьми та підлітками.

Центр не лише розширяє спектр послуг, але й освоює новітні форми роботи. Зокрема, в Центрі планують надавати онлайн консультації через соціальні мережі, програму Skype. Також фахівці намагаються підвищити ефективність роботи Сімейного клубу для учасників АТО і членів їх сімей шляхом розвитку груп взаємопідтримки. В планах створення мобільних бригад з попередження домашнього насильства та допомоги постраждалим від насильства при сприянні МБФ «Українська фундація громадського здоров'я». За підтримки німецького товариства GIZ також планується облаштувати сенсорну кімнату на базі відділу соціальної роботи Комунарського району.