У Запоріжжі до роботи підготували «Фонтан життя»

24.05.2022 17:50

Традиційно на зиму «Фонтан життя» на площі Маяковського разом з іншими міськими фонтанами законсервували. Зазвичай відновлення їх роботи відбувається наприкінці квітня. Втім цього року розконсервуаання було під питанням. Але сьогодні, 24 травня, комунальники підготували до запуску один з найулюбленіших фонтанів запоріжців.

Комунальники працювали на площі Маяковського з 8 ранку. Адже для підготовки запуску фонтану необхідно було перевірити технічний стан обладнання та виконати монтаж форсунок, аби зробити пробний запуск водограю. Тільки після цього фонтан можна підключати до роботи.

Струмені фонтану досягають 4 метрів у висоту. Під тиском води обертається центральний 5-тонний шар. Об’єм води у водограї 124 тисяч літрів. Рідину потрібно постійно очищувати, розповідають комунальники.

- Очищення фонтанів проводиться раз на два тижні, для цього з чаші фонтану повністю зливається вода, потім вона миється апаратом високого тиску, проводиться профілактичний огляд технічного обладнання, форсунок фонтанів, після чого чаша заповнюється і фонтан запускається до роботи, - розповів майстер з експлуатації фонтанів та електроустаткування КП «Титан» Юрій Грицаченко.

Окрім «Фонтану життя», з початку травня у місті розконсервували також "плаваючі фонтани” у парку Перемоги та Вознесенівському парку. Їх запуск необхідний, адже вони збагачують штучні озера повітрям.

- Плаваючі фонтани на штучних озерах не тільки прикрашають місто, але й мають функціональне призначення. Влітку вода в цих озерах може застоюватися – і починає «зеленіти», в ній з’являються мікроорганізми і неприємний запах. Щоб цього уникнути ми й підключаємо «плаваючі фонтани», - пояснив Юрій Грицаченко.

За словами комунальників, цьогоріч інші водограї у місті не запускатимуть. Таким чином «Фонтан життя» буде єдиним працюючим стаціонарним фонтаном у Запоріжжі.

Комунальники закликають містян не засмічувати водограй, не купати домашніх тварин у фонтані та самим не пірнати у воду.