Запорiзькi спортсмени здобули призове місце на чемпіонаті Європи

25.05.2022 18:40

Перемога під українським прапором. На чемпіонаті Європи з ушу збірна України показала високі результати, посівши друге місце. Запорізькі ушуїсти привезли з міжнародної першості 8 золотих та одну бронзову медаль.

Ушу – це вид спорту з елементами традиційних китайських бойових мистецтв. Ще 3 місяці тому у зв’язку з війною запорізькі ушуїсти не знали, чи продовжать тренування. Але зовсім нещодавно їм вдалося посісти першу сходинку п’єдесталу у кількох комплексах.

- Ще до війни наша ДЮСШ №10, яка культивує цей вид спорту, посіла перше місце в області серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл. А зараз кілька її представників потрапили до збірної команди України, яка чудово виступила на чемпіонаті Європи. Ці результати є дуже важливими не тільки для нашого міста, але і для країни в цілому. Кожна перемога на будь-якому фронті для нас зараз є дуже цінною. В даному випадку, призове місце на чемпіонаті Європи – це ще один спосіб згортувати світ навколо України. Адже підтримка нам зараз дуже необхідна, - наголосив директор міського департаменту спорту, сім'ї та молоді Владислав Ковпак.

Тренерський штаб та й самі спортсмени зізнаються, що виступати на чемпіонаті Європи під час війни було складно, але необхідно.

Майстер спорту України міжнародного класу Олександр Тютюнник був впевнений у перемозі. Сам він посів перше місце у традиційному комплексі з короткою зброєю та 3-є місце - у комплексі без зброї.

- Спочатку були сумніви: чи правильно взагалі їхати на змагання під час війни, але потім ми зрозуміли, що нам треба донести  світу, що в нас трапилося. З такою, достатньо важкою підготовкою, моральною та фізичною, але ми виступили, і я вважаю, що зробили ми це настільки добре, наскільки тільки могли, - розповів майстер спорту України міжнародного класу Олександр Тютюнник.

Про проблеми під час тренування говорить і Наталя Храмова — тренерка запорізьких ушуїстів. Початок війни став шоком для усієї спортивної родини області. Трьох спортсменів через вік не випустили з країни у зв’язку із воєнним станом. Також на чемпіонат Європи не вдалось поїхати Олександрі Березіній - вихованці бердянської школи ушу.

Майстер спорту України Максим Жарун на чемпіонаті Європи виступав вперше. Для нього головним було показати свої професійні вміння. Це і стало запорукою успіху. У результаті він виборов «золото» в комплексі без зброї та комплексі з короткою зброєю. 

- Ми всією командою подумали та вирішили, що їхати на змагання до Європи треба. По-перше, щоб розказати від себе іншим країнам про війну в нашій Україні. По-друге, щоб доказати усім, що для перемоги нема жодних перепон – головне це віра в свої сили, - сказав майстер спорту України Максим Жерун.

Після вдалого виступу на міжнародній арені і перемоги на честь України хлопці не планують зупинятися. Далі на них чекає чемпіонат світу у грузинському Батумі.