У Запоріжжі знизився тариф на гарячу воду

07.06.2022 18:45

Так, впродовж двох місяців - квітня та травня - містяни платили понад 118 грн за кубічний метр. Висока вартість була зумовлена припиненням дії Меморандуму, що регулював тариф. З першого червня набрала чинності постанова Кабміну, згідно з якою тариф на гарячу воду став меншим. Відтепер куб гарячої води коштуватиме для запоріжців 87 грн.

Нагадаємо, ще минулого року між Кабінетом Міністрів України та Асоціацією міст України, за ініціативи Президента Володимира Зеленського, було підписано Меморандум, який регулював тарифи на тепло та гарячу воду для населення. Меморандум було прийнято на період поточного опалювального сезону. І саме завдяки дії цього документу тарифи на гарячу воду до кінця опалювального сезону не підвищувалися. А після завершення опалювального сезону, тобто з 1 квітня, дія Меморандуму була припинена.

Через це, згідно з законодавством, з 1 квітня концерн «Міські теплові мережі» повинен був нараховувати оплату за гарячу воду за актуальним економічно обґрунтованим тарифом, який раніше регулювався Меморандумом. Цей тариф було затверджено відповідним рішенням виконкому від 10 лютого 2022 року. Саме через це, тобто через призупинення дії Меморандуму, у квітні та травні тарифи на гарячу воду у місті підвищилися. Та вже з 1 червня почала діяти нова постанова Кабінету Міністрів України.

- Тарифи на послуги з постачання гарячої води, а також централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для населення мають застосовуватися на рівні того тарифу, який діяв станом на 24 лютого поточного року. Саме завдяки цій постанові запоріжці знову мають можливість сплачувати за гарячу воду за нижчими тарифами, - зазначив - в.о. міського голови, секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Постанова діятиме допопоки триваме воєнний стан в Україні. Крім того, тепловики повідомили, що гарячої води по всьому Запоріжжю не буде до 20 серпня. Це пов’язано з ремонтними роботами. Існує також проблема боргів споживачів перед концерном.

- Збільшилась не кількість боржників, а сума заборгованості, тому що споживачі не можуть в повному обсязі сплатити. Ми це розуміємо. Заборгованість населення на сьогоднішній день складає 1,5 мільярди гривень, - розповіла директорка зі збуту концерну «МТМ» Анна Юдіна.