КП «Водоканал» має можливість повіряти лічильники без демонтажу вдома у споживача

16.11.2017 11:05

Завдяки реалізації інвестиційної програми КП «Водоканал» закуповує нову техніку та впроваджує нові послуги. Зокрема, повірку лічильників безпосередньо вдома у споживача.

Лічильник води - складний вимірювальний прилад, який з часом зношується і піддається впливу з боку зовнішніх факторів. Вони змінюють його метрологічні характеристики, через що прилад викривлює дійсні показники витрати води. Для того, щоб переконатися, що лічильник води забезпечує необхідну точність показань, його необхідно повіряти з певною періодичністю.

З метою дотримання вимог Закону України № 124-VIII від 15.01.2015 «Про метрологію та метрологічну діяльність», стаття 17. «Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації», всі лічильники підлягають обов'язковій повірці, при якій встановлюється придатність приладу до застосування на підставі результатів його повірки. Якщо метрологічні характеристики не виходять за допустимі межі, лічильник визнається прийнятним.

На сьогоднішній день комунальне підприємство «Водоканал» здійснює повірку лічильників води двома методами: в лабораторії на стаціонарних проливних установках і безпосередньо в квартирі власника приладу. Контроль приладу обліку без зняття - це нова послуга, яка стала можливою завдяки новим повірочним переносним установкам АС-П. Два таких прилади були придбані в рамках інвестиційної програми КП «Водоканал».

Придбання установки повірочної переносної АС-П дає можливість проведення кваліфікованої повірки та контрольних знімань показників лічильника води DN10÷20 без демонтажу, при цьому знижується ризик пошкодження трубної розводки і лічильника.

Також дана установка дозволяє в автоматичному режимі зберігати, під заздалегідь встановленим паролем метролога, фотографії водомірів, що повіряються, для підтвердження правильності внесення даних проливних випробувань в підсумковий протокол повірки водоміра.

Повірка лічильників води на місці їх експлуатації сприятиме економії часу, що дозволить своєчасно виконувати роботи та збільшити кількість приладів, що повіряються.

Впровадження цього заходу інвестиційної програми дозволить своєчасно виконувати роботи з повірки квартирних лічильників води DN 10÷20, які встановлені в вузлах обліку абонентів підприємства та забезпечити достовірний облік води.

В зв’язку зі збільшенням кількості лічильників води, які надходять на повірку до центральної лабораторії автоматизації та вимірювань КП «Водоканал», та з метою забезпечення своєчасною повіркою та регулювання квартирних лічильників води DN15, в рамках інвестиційної програми КП «Водоканал», придбано також автоматизовану установку повірочну проливну УВЛ15/25-М. До її складу входить персональний комп’ютер в комплекті з багатофункціональним пристроєм CANON і SENSYS, та приладдя для установки УВЛ15/25-М для опресування лічильників надлишковим тиском 1,6МПа з метою перевірки водолічильників на герметичність.

Нова установка, за словами фахівців КП «Водоканал», більш продуктивна. Вона дозволить своєчасно виконувати роботи з повірки та регулюванню лічильників води DN15 в кількості 100 шт. за зміну.