У Запоріжжі обговорювали питання залучення до міста кредитних та грантових коштів

20.11.2017 13:53

Сьогодні в міськвиконкомі відбулась зустріч з делегацією німецького державного банку розвитку KfW. У ній взяли участь перший заступник міського голови Сергій Мішок, директор департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Наталія Новак. Серед членів делегації - група консультантів банку KfW під керівництвом Джаспера Лауерта.

Як зазначив в ході зустрічі керівник делегації Джаспер Лауерт, головна мета візиту - розглянути пріоритетні напрямки розвитку міста та потреби у фінансуванні.

- Протягом двох тижнів ми повинні провести деякі дослідження по Україні. У банка є глобальні плани щодо роботи в Україні, нас цікавлять далекі перспективи. Ми пропонуємо пакетну пропозицію. У ньому будуть як кредитні, так і грантові кошти. Ми розглядаємо різні сфери, хочемо дізнатися, які є пріоритети у міста, - сказав Джаспер Лауерт.

Перший заступник міського голови Запоріжжя Сергій Мішок розповів про основні напрямки розвитку міста. Він зупинився на питаннях необхідності інвестування в систему центрального тепло- і водопостачання, енергоефективність будівель бюджетної сфери, систему громадського транспорту, вирішення питань утилізації та переробки сміття, а також розвиток інформаційних технологій. Також він зазначив, що у Запоріжжя є позитивний досвід співпраці з європейськими фінансовими установами.

- У 2018 році ми плануємо перший етап реалізації проектів з Європейським інвестиційним банком спільно з Міністерством фінансів і Міністерством міжнародного розвитку. Кредитні гроші, які ми плануємо взяти у Європейського інвестиційного банку, не покривають всі потреби міста. Ми і надалі зацікавлені в залученні кредитів і сьогодні використовуємо всі можливості, щоб знайти і залучити кошти. Звичайно, ми дивимося на ціну цих грошей і той економічний ефект, який вони принесуть для міста. Вартість грошей повинна бути виправдана, - сказав Сергій Мішок.

Сергій Мішок зазначив, що пропозиція німецького державного банку розвитку KfW є досить цікавою. Ставки від 1,5 до 2,5% - прийнятні для бюджетів міст.

Після офіційної зустрічі з представниками влади, члени делегації німецького банку проведуть ряд зустрічей з керівниками профільних департаментів та управлінь Запорізької міської ради.