Щодо роботи первинної медицини

21.07.2022 20:15

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

У продовження учорашньої теми хочу розповісти вам про роботу запорізької первинної медицини в умовах дії воєнного стану.

Зараз усі містяни продовжують отримувати первинну медичну допомогу згідно з укладеними деклараціями. Що стосується внутрішньо переміщених осіб, то при первинному зверненні вони приймаються сімейним лікарем або педіатром незалежно від наявної декларації. Для отримання медичної допомоги їм потрібно звернутися до реєстратури Центру первинної медико-санітарної допомоги. Там реєстратор направить їх до завідувача амбулаторії або до визначеного лікаря для прийому поза чергою або з мінімальним часом очікування. Якщо дані про такого пацієнта є у електронній системі охорони здоров’я, то він зможе отримати усі необхідні йому медичні послуги. У разі ж відсутності документів та реєстрації в електронній системі послуги все одно надаватимуться, але всі направлення та рецепти видаватимуться людям в паперовому вигляді. На цей час первинну медичну допомогу у Запоріжжі вже отримали майже шість тисяч сімсот внутрішньо переміщених осіб. Загалом за такою допомогою до наших Центрів звернулося майже 830 тисяч людей, у тому числі 250 тисяч дітей.

Також хочу звернути вашу увагу на те, що всього у місті зараз працює сім Центрів первинної медико-санітарної допомоги, в складі яких функціонує 63 амбулаторії. З початком повномасштабної війни графік їх роботи було змінено в залежності від впровадженої комендантської години. На цей час Центри працюють з понеділка по п’ятницю з восьмої ранку до шостої вечора. Що стосується невідкладної медичної допомоги, то вона надається щоденно, до сьомої години вечора.

До речі, Запоріжжю вдалося зберегти функціонування цієї невідкладної медичної допомоги саме за рахунок того, що ми продовжуємо фінансувати її з бюджету Запорізької міської територіальної громади. Цього року на потреби невідкладної медичної допомоги з бюджету міста було виділено приблизно 460 тисяч гривень.

Дякую усім працівникам первинної медичної ланки за сумлінну працю та за збережене здоров'я сотень тисяч українців.

Разом переможемо!

Тихої усім ночі!