Щодо запорізьких ОСББ та ЖБК

10.08.2022 20:35

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Сьогодні, в продовження теми житлово-комунального господарства, трохи зупинюсь на питанні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Запоріжжя.

Нагадаю, на цей час у Запоріжжі зареєстровано більше тисячі трьохсот об’єднань та більше ста двадцяти житлово-будівельних кооперативів. До речі, кількість створених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків продовжує збільшуватись і в умовах воєнного стану. Так, цього року у Запоріжжі створено 27 нових об’єднань у двадцяти восьми будинках.

Думаю, усі ви знаєте про плюси створення таких об’єднань. Серед них і можливість самостійного управління власним будинком, і пряме укладання договорів з постачальниками послуг, і контроль над надходженнями та витратами коштів. Ще одна важлива перевага – це те, що будинки з такою формою правління можуть стати учасниками міських програм.

Зокрема цього року 252 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів беруть участь у Програмі відшкодування відсоткових ставок за так званими «теплими» кредитами, отриманими на реалізацію енергозберігаючих та енергоефективних проєктів. Відсотки по цих кредитах компенсуються з бюджету міста.

На реалізацію цієї програми у поточному році заплановано майже п’ять мільйонів гривень. До речі, відзначу, що Запоріжжя є одним з лідерів серед міст Україні за кількістю залучених «теплих» кредитів.

Окрім того, для підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на державному та місцевому рівнях затверджено Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ». Її мета - здешевлення кредитів, які надаються ОСББ на впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів шляхом компенсації відсоткової ставки за рахунок міського бюджету.

Зараз участь у цій програмі приймають три запорізьких ОСББ. Загалом для її реалізації у поточному році у бюджеті громади передбачено майже мільйон гривень.

Дякую керівництву об’єднань співвласників багатоквартирних будинків за працю та за підтримку порядку і комфорту у запорізьких багатоповерхівках та на прибудинкових територіях.

Разом переможемо!

Тихої усім ночі!