Експерти міжнародного рівня навчали запоріжців ефективному управлінню житлом

01.12.2017 12:37

У Запоріжжі відбулась міжнародна конференція «Професійне управління житлом: обличчям до власника житла».

Питання ефективного управління та впровадження енергозберігаючих технологій в багатоквартирних будинках сьогодні обговорювали в ході міжнародної конференції, яка пройшла в Запоріжжі. Організатором заходу виступив Запорізький ресурсний центр «Круг» в рамках проекту ЄС «Home - на шляху до реформ у житловому секторі: підвищення потенціалу об'єднань власників житла в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні». Партнер конференції - представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

В роботі конференції взяли участь експерти з Одеси, Харкова, Львова, Запоріжжя, а також Німеччини, Прибалтики, Білорусі, які поділилися досвідом модернізації житлового фонду.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася заступник міського голови Запоріжжя Валентина Малиш. Вона побажала всім учасникам плідної роботи та зазначила, що в Запоріжжі діють міські програми з енергозбереження.

- Тема сьогоднішньої конференції серйозна, важлива і необхідна. Місто Запоріжжя протягом останніх двох років зробило серйозні кроки в енергозбереженні будівель бюджетної сфери. Сьогодні ми намагаємося залучити іноземних інвесторів для вирішення питань термомодернізації будівель бюджетної сфери міста, оскільки це серйозні витрати місцевого бюджету. Я бажаю вам отримати якомога більше знань і досвіду. Кожен власник житла повинен розуміти, що впровадження енергоефективності - найголовніше завдання, яке необхідно вирішувати, - сказала Валентина Малиш.

Член Національної ради з питань функціонування ОСББ при КМУ, голова правління Громадської спілки «Запорізький ресурсний центр «Круг» Любов Карпенко розповіла, наскільки важливе для керівників ОСББ і жителів багатоквартирних будинків Запоріжжя проведення інформаційних заходів та вивчення досвіду впровадження енергозберігаючих технологій.

- Ми сподіваємося, що ця конференція стане поштовхом для подальшого розвитку реформи житлового господарства, розвитку ринку управління будинками і комплексної санації. Будинки необхідно санувати повністю, починаючи від підвалу і закінчуючи покрівлею. Досвід інших країн дуже важливий, тому що наші багатоповерхівки дуже схожі. У нас ті ж типові серії, що і в східному Берліні, в Прибалтиці. Необхідно їх досвід переймати, оскільки «латочні» ремонти, які сьогодні багато хто робить - є неправильними, - зазначила Любов Карпенко.

За словами Любові Карпенко, місто Запоріжжя є лідером за кількістю отриманих кредитів на впровадження енергозберігаючих технологій у житлових будинках.

В ході конференції її учасники ознайомилися з інформацією про кращі практики з трансформації системи управління в житловому секторі ближнього і далекого зарубіжжя, з системою підготовки професійних управителів, а також впровадженням енергозберігаючих технологій та фінансовими інструментами в реалізації проектів з санації житлових будинків.