Щодо реорганізації пологового будинку №9

26.08.2022 20:20

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Учора пообіцяв розповідати вам про ситуацію по кожному з тих медичних закладів, які ми будемо оптимізувати. Сьогодні хочу підняти питання, яке викликає найбільше дискусій, а саме питання реорганізації пологового будинку №9 шляхом його юридичного приєднання до пологового будинку №3.

Почну з того, що головна мета такої оптимізації – це покращення якості надання жінкам медичних послуг, а також поліпшення робочих та фінансових умов медичного персоналу, який зараз працює у пологовому будинку №9. Адже що ми маємо на цей час? В останні роки кількість людей, які звертаються за медичною допомогою до цього пологового будинку, різко зменшилася. Тільки до жіночої консультації зараз звертається майже на 65 відсотків менше пацієнток, ніж це було ще два роки тому. А якщо порівняти кількість прийнятих пологів, то ми побачимо, що лише за перше півріччя поточного року в дев’ятому пологовому будинку їх було вдвічі менше, ніж у третьому, і в півтора рази менше, ніж у четвертому пологовому будинках. Якщо наводити конкретні цифри, то у третьому було народжено п’ятсот п’ятдесят одну дитину, у четвертому – чотириста сімдесят дев’ять, а у дев’ятому – двісті вісімдесят дві дитини.

Зниження кількості надаваних послуг у свою чергу веде до зниження їхньої якості. Поясню, яким чином. Чим менше пацієнтів звертається до медичного закладу і чим менше послуг він надає, тим меншу щомісячну суму цей заклад отримує від Національної служби здоров’я України. Для порівняння: у пологовому будинку номер 9 ця сума складає 2 мільйони сімсот тисяч гривень, а у пологових будинках №4 та №3 - чотири мільйони чотириста тисяч та шість мільйонів відповідно. В результаті, тих коштів Національної служби здоров’я, які отримує дев’ятий пологовий будинок, не вистачає навіть на виплату зарплат у повному обсязі. Зрозуміло, що мова про покращення матеріально-технічної бази закладу, а разом з тим і медичних послуг, в таких обставинах не йдеться взагалі.

Тому у ситуації, яка склалася, у програші залишається як медперсонал, який працює не з повним завантаженням та не на повну ставку, так і пацієнтки, які не мають змоги отримувати увесь спектр якісних та сучасних медичних послуг, зокрема послуги з мамографії та гістероскопії. Дев’ятий пологовий не надає їх через елементарну відсутність у ньому необхідного обладнання.

І цей у той час, коли на тому ж Правому березі є сучасний пологовий будинок номер чотири європейського зразка, з новим ремонтом та з потужним обладнанням, фахівці якого надають пацієнткам високоякісні та сучасні медичні послуги. При цьому цей пологовий будинок має достатньо можливостей, потужностей, обладнання та спеціалістів для того, щоб у належній кількості надавати послуги мешканкам Хортицького району. У тому числі й ті послуги, які вони не можуть отримувати у дев’ятому пологовому будинку. Разом з тим жіночу консультацію Хортицького району буде збережено, а отже тим пацієнткам, яким необхідна виключно амбулаторна допомога, не потрібно буде їздити до інших районів. У разі ж виникнення невідкладних станів жінки будуть госпіталізовані до найближчого пологового будинку.

Щодо подальшої долі медичного персоналу, то юридичне об’єднання третього та дев’ятого пологових будинків, дозволить скоротити адмінперсонал та запропонувати медичному персоналу робочі місця на вибір, на яких вони матимуть змогу отримувати більшу зарплатню.

Таким чином у Запоріжжі буде працювати два потужних міських пологових будинки, на базі яких медичну допомогу зможуть отримувати усі бажаючі. Жінки міста ні в якому разі не будуть позбавлені своєчасної, якісної та кваліфікованої медичної допомоги.

Майбутнє Запоріжжя – це діти. І вони обов’язково будуть народжуватися у належних умовах.

Разом переможемо.

Тихої усім ночі.