Щодо реорганізації Центрів ПМСД

29.08.2022 21:00

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Запоріжці!

Продовжую розповідати вам про оптимізацію медичної сфери міста. Сьогодні мова піде про реорганізацію міських Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Зараз у Запоріжжі нараховується сім таких Центрів. У результаті оптимізації їх буде чотири. Центр №4 приєднається до Центру №2, Центр №5 - до Центру №9, а центр №1 - до Центру №10. Після цього Центр первинної медико-санітарної допомоги №10 буде обслуговувати мешканців Вознесенівського та Олександрівського районів, Центр №2 – Шевченківського та Заводського, Центр №9 буде закріплено за Хортицьким та Дніпровським районами, а Центр первинної медико-санітарної допомоги №6 – за Комунарським районом.

Ще раз підкреслюю, що це лише юридичне об’єднання. Тобто приміщення Центрів первинної медико-санітарної допомоги в результаті об’єднання не зачиняться і в них і надалі надаватимуться послуги з первинної медичної допомоги та, як і раніше, продовжуватимуть вести прийом сімейні лікарі. Таким чином майбутня реорганізація зовсім не означає, що, наприклад, приміщення Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 в Олександрівському районі буде зачинено і що містянам буде потрібно їхати на прийом до сімейного лікаря до Центру первинної медико-санітарної допомоги №10 у Вознесенівському районі. Ні. Усі люди будуть отримувати послуги з первинної медичної допомоги саме там, де вони завжди звикли це робити. Тому що (як я вже неодноразово зазначав) об?єднання матиме лише юридичний формат.

Окрім того, враховуючи той факт, що декларації укладаються із сімейним лікарем, медичний персонал під час об’єднання скорочуватися не буде, а кількість населення, яке буде обслуговуватися в об’єднаних Центрах, буде дорівнювати сумі декларантів кожного з Центрів. Більше того, при збільшенні кількості людей, які захочуть укласти декларації з сімейними лікарями понад затверджений норматив, керівнику медзакладу надається право розширити штат сімейних лікарів та сімейних медичних сестер. Взагалі, що стосується скорочень, то вони торкнуться лише адміністративно-управлінського та господарсько-обслуговуючого персоналу, і працівникам, посади яких підлягають скороченню, будуть запропоновані інші місця працевлаштування.

Ще один важливий момент – це те, що в рамках реорганізації ми плануємо відкрити на базі Центрів первинної медико-санітарної допомоги стоматологічні кабінети. Це зробить стоматологічну допомогу для дітей територіально більш доступною та дозволить пацієнтам своєчасно отримувати стоматологічну ургентну допомогу. До речі, найпершим відкриття стоматологічного кабінету в заплановано Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2.

У підсумку зазначу, що реорганізація Центрів ніяк не вплине на доступність та зручність отримання первинної медико-санітарної допомоги у нашому місті. Усі мешканці Запоріжжя будуть забезпечені кваліфікованою допомогою сімейних лікарів.

Разом переможемо.

Тихої усім ночі.