Розробники проекту «Безпечне місто» розповіли про впровадження системи відеоспостереження в Запоріжжі

06.12.2017 16:17

Сьогодні, 6 грудня, в малому залі запорізької міськради відбулася розширена презентація ходу реалізації та перспектив проекту «Безпечне місто», розробленого в рамках програми міської програми «Цифрова стратегія 2017-2020». Про те, що вже зробили розробники проекту, і про плани на 2018 рік розповів директор КП «Центр управління інформаційними технологіями» Юрій Орєшкін.

На минулій сесії міськради у депутатів виникли питання щодо проекту «Безпечне місто». Щоб докладніше проінформувати депутатський корпус, на якому етапі зараз знаходиться реалізація проекту і які його подальші перспективи, народні обранці були спеціально запрошені на презентацію. 

«Безпечне місто» - найбільший проект міської програми «Цифрова стратегія 2017-2020». Проектом передбачено встановлення по всьому місту протягом трьох років близько 3 тис. камер відеоспостереження, а також будівництво єдиного Ситуаційного центру, де буде збиратися, оброблятися і зберігатися вся інформація, яка надходить з відеокамер.

Як розповів директор КП «Центр управління інформаційними технологіями» Юрій Орєшкін, в проекті зараз три головні складові: вибір і закупівля власне камер, створення системи мереж і будівництво Ситуаційного центру. Протягом року робота велася дразу в трьох напрямках.

Поетапно робота над проектом виглядає так. У грудні 2016 року був розроблений інвестиційний кошторис «Безпечного міста». З грудня 2016 року по квітень 2017 р тривало тестування технічних засобів. Спеціально створена робоча група тестувала під навантаженням на якість отриманого зображення відеокамери, надані виробниками, тобто в умовах темного часу доби, опадів, поганої видимості, яскравого світла та інших несприятливих чинників. В результаті були відібрані три виробника, продукція яких влаштувала розробників проекту «Безпечне місто». До слова, всі камери мають унікальний логін і пароль, тому навіть у випадку крадіжки вони не зможуть бути використані або «перепрошиті».

У лютому 2017 року було розроблено технічне завдання проекту, яке було погоджено з усіма силовими структурами. Разом з СБУ, поліцією, патрульною службою та ДСНС опрацьовувався кожен мікрорайон на предмет розміщення відеокамер з урахуванням місць найбільшого скупчення людей і потенційно криміногенних ділянок. Всього зараз вибрано 39 локацій по Запоріжжю, в яких буде встановлено на початку 2018 р. 210 камер відеоспостереження.

У березні 2017 року було отримано рішення Запорізької міськради про передачу будівлі в пров. Яворний під будівництво Ситуаційного центру, і в жовтні розпочато будівництво. Також пройдені всі процедури з закупівлі обладнання.

Ключові етапи проекту «Безпечне місто», заплановані на 2018 рік: завершення будівництва Ситуаційного центру; пусконалагоджувальні роботи центру обробки даних, підключення 39 об'єктів сенсорної частини; випробування інфраструктури та інші технічні завдання.

Депутатів цікавило, що дає цей проект городянам. Мета проекту закладена в самій назві. Зробити Запоріжжя безпечнішим містом, знизити кількість правопорушень, запобігти надзвичайним ситуаціям. На першому етапі камери відеоспостереження будуть встановлені біля об'єктів особливого призначення - газорозподільних, водонасосних і водоочисних станцій, Дніпрогесу та інших. Проектом також передбачено встановлення камер в парках, людних місцях, на транспортних розв'язках, стадіонах, біля шкіл і навіть на пляжах.