Запоріжців попереджають: придбана у нелегалів піротехніка небезпечна для життя

08.12.2017 09:12

Напередодні новорічних свят у Запоріжжі пройдуть рейди, спрямовані на боротьбу з нелегальною торгівлею піротехнікою

Перед новорічними святами зростає попит на піротехніку. Як показує досвід минулих років, у місті з'являються нелегальні точки продажу феєрверків. Заходи, спрямовані на профілактику подібної нелегальної торгівлі, а також боротьбу з нею, обговорювали на нараді під керівництвом заступника міського голови Валерія Еделєва.

За інформацією директора департаменту надання адміністративних послуг Володимира Жукова, продаж піротехнічних засобів у дрібнороздрібній пересувній торговельній мережі та на ринках заборонена на законодавчому рівні. Передбачені жорсткі вимоги до порядку торгівлі і зберігання такої продукції. Реалізація побутових піротехнічних виробів здійснюється тільки через спеціалізовані підприємства торгівлі та спеціалізовані відділи (секції) з універсальним асортиментом непродовольчих товарів.

До дозволених до продажу відносяться вироби I, II і III класів небезпеки. При їх використанні не потрібні спеціальні знання і навички, вони є безпечними для людей, не несуть шкоди навколишньому середовищу.

Велика частина піротехніки надходить з-за кордону, тому дані вироби підлягають обов'язковій сертифікації, без чого феєрверки до використання заборонені.

Для профілактики і боротьби з нелегальною торгівлею піротехнікою в місті проведуть спеціальні рейди.

Відповідно до ст. 195-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення за недотримання порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів передбачений штраф від 595 до 1020 гривень з їх конфіскацією. Повторно за дане правопорушення протягом року сума штрафу складе від 1020 до 1700 гривень і конфіскація піротехніки.

Крім того, відповідно до ст. 160 Кодексу за торгівлю з рук у невстановлених місцях промисловими товарами також передбачене адміністративне покарання від 102 до 255 грн з конфіскацією предметів торгівлі.

Також городян закликають бути особливо пильними. Адже придбана в нелегальних точках продажу піротехніка може бути небезпечною. Навіть сертифіковані феєрверки при порушенні правил перевезення і зберігання можуть стати вибухонебезпечними і завдати шкоди здоров'ю та життю людини.