У Запоріжжі провели зустріч з родинами мобілізованих

29.09.2022 15:00

Сьогодні відбувся військово-соціальний захід «Маю питання». Участь у ньому взяли представники однієї з військових частин Національної гвардії України, міської ради, а також рідні та близькі мобілізованих військовослужбовців.

Дружин та рідних мобілізованих запоріжців зібрали для того, щоб роз’яснити особливості чинного законодавства, зокрема соціального захисту та гарантованого надання окремих видів державного забезпечення. Під час заходу було порушено багато актуальних питань.

Окремо зупинилися на питанні виплат грошових забезпечень мобілізованим. Представники військової частини детально пояснили, як нараховуються кошти, грошова допомога, виплати на оздоровлення, матеріальна допомога, винагорода тощо.

Вказали на чинники військової дисципліни, які суттєво впливають на розмір щомісячного грошового забезпечення. Зокрема, вчинення військовим адміністративного чи кримінального правопорушення. Пояснили, як членам родини військовослужбовця оформити виплату коштів на себе, як виплачуються кошти у разі поранення чи загибелі військового.

Під час зустрічі говорили також про відпустки військових. Коли мобілізований може взяти відпустку за сімейними обставинами та як вона оплачується.

Головний спеціаліст-юристконсультант відділу правової експертизи розпорядчих актів управління з питань правового забезпечення діяльності міської ради та її виконавчих органів департаменту правового забезпечення Запорізької міськради Світлана Косинська детально розповіла про соціальні пільги для мобілізованих військових та їхніх родин. Вона говорила про строки проведення мобілізації, передбачені чинним законодавством, особливості отримання статусу учасника бойових дій, право військових та членів їхніх сімей на пільги, соціальні гарантії та компенсації, пільги для дітей військовослужбовців тощо.

- Сьогодні ми роз’яснили рідним мобілізованих військовослужбовців особливості надання всіх пільг. Наприклад, учасники бойових дій мають право безоплатно отримувати ліки, стоматологічну допомогу, першочергово обслуговуватись у лікувально-профілактичних закладах та аптеках, безоплатно лікуватися в санаторіях, сплачувати комунальні послуги зі знижкою, безоплатно користуватися усіма видами міського пасажирського транспорту та інше, - зазначила Світлана Косинська.

Наприкінці зустрічі рідні військових мали змогу поставити свої питання та отримати фахову консультацію. Аналогічні зустрічі в Запоріжжі планують проводити й надалі.