У Запоріжжі триває заміна ділянок водоводів

05.10.2022 12:40

Працівники ремонтно-будівельного цеху КП «Водоканал» у вересні розпочали заміну ділянки сталевих водоводів Ду-800 мм, які проходять по території однієї з балок.

Водоводи забезпечують господарсько-питним та протипожежним водопостачанням мешканців Заводського та Шевченківського районів міста Запоріжжя, у тому числі житлові будинки, учбові заклади, об’єкти комунального господарства та промисловості.

Перша ділянка сталевого водоводу Д800(1) мм введена в експлуатацію понад півстоліття тому, друга - Д800(2) мм - ще раніше, 60 років тому. Внаслідок фізичного зношування водоводів кількість аварійних ситуацій останнім часом значно зросла. Так, протягом 2019-2021 років на водоводах було зареєстровано 25 аварії, за 8 місяців 2022 року ліквідовано 7 витоків, що разом призвело до близько 28 тис. куб. м втрат питної води.

Під час ліквідації витоків необхідне відключення великих ділянок водоводів та споживачів. Проходження водоводів по балці та ставках ускладнює своєчасне виявлення та ліквідацію аварійних ситуацій. Також витоки значно збільшують можливість вторинного забруднення питної води, погіршення її якості за гігієнічними показниками та виникнення інфекційних захворювань.

Роботи виконує ремонтно-будівельний цех КП «Водоканал». Запланований термін завершення - листопад 2022 року. Під час виконання ремонту планується заміна двох ділянок водоводу по 500 метрів кожна поліетиленовою трубою з заміною 14 засувок. На придбання матеріалів для ремонту аварійних ділянок водоводу з міського бюджету виділено кошти в розмірі 10 млн 624 тис. грн.