У Запоріжжі обговорили впровадження реформи децентралізації влади

12.12.2017 14:20

Сьогодні у Запоріжжі відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Досвід створення інституцій місцевого розвитку». Захід організовано Запорізьким регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту ПРОМІС.

В роботі "круглого столу" взяли участь представники територіальних громад регіону, обласної та міської влади.

Серед основних питань, що обговорили учасники заходу: впровадження реформи децентралізації влади, діяльність Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України, досвід створення інституцій місцевого розвитку та інші.

Як відзначила регіональний консультант з впровадження стратегії розвитку регіональних відділень Асоціації міст України в рамках проекту ПРОМІС Маргарита Трипольська, сьогодні основним завданням проекту ПРОМІС в Асоціації міст України є реформування регіональних відділень.

- На сьогодні Запорізьке регіональне відділення надає консультативні послуги, проводить впровадження реформи децентралізації влади. Ми спільно розробляємо і пропонуємо зміни до законодавства. Ми допомагаємо в розробці проектів і написанні Стратегій розвитку територіальних громад. Сьогодні ми обговорюємо той досвід, що є в Україні, - сказала Маргарита Трипольська.

У роботі «круглого столу» взяв участь заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Він відзначив, що реформа децентралізації влади є однією з найбільш важливих та дієвих. Втім вона має два боки.

- Один бік реформи - позитивний. Повноваження передаються на місця, фінансів, у порівнянні з тим, як було 5-6 років тому, в громадах стало більше. Але є інший бік. У державному бюджеті на наступний рік є розбіжність: повноваження, які передаються на місця, не підкріплені фінансуванням. Це розбіжність із нормативно-правовими актами. Разом з функціями на громади перекладається і фінансування, яке ми змушені виділяти з бюджету розвитку міста. Однозначно, щоб реформа децентралізації пройшла так, аби кожен громадянин України на собі відчув її дію, вона повинна бути підкріплена фінансами. У держави немає інших грошей, окрім податків. А податки формуються на місцях, на тих підприємствах, на яких працюють наші жителі. Останні зміни законодавства невтішні для бюджету міста: реверсна дотація збільшилася, що гірше для місцевих бюджетів, субвенція зменшилась, менше буде залишатися в регіоні й екологічного збору. Тому ці зміни нас не радують. У широкій дискусії, в проведенні таких «круглих столів», ми повинні знаходити рішення. Відсоток збільшення бюджету вже загальмувався. Тому в рамках виділених коштів території повинні оптимізуватися, потрібно дивитися, де процеси оптимізації дозволять вивільнити кошти. Також ми повинні задуматися, як збільшувати дохідну частину, - сказав Анатолій Пустоваров.

Також Анатолій Пустоваров зазначив, що одним з важливих результатів співпраці з ПРОМІС є створення Стратегії розвитку міста та Програми розвитку малого та середнього бізнесу у співпраці з експертами ПРОМІС.

- Якщо ми не вміємо планувати, то нічого не доб'ємося. Економіка повинна бути в основі будь-якого стратегічного плану будь-якої території. Спільними зусиллями влада, громадськість та експерти міжнародного рівня попрацювали над документами, означили пріоритети, розробили короткострокові і довгострокові плани і шляхи їх реалізації, - підкреслив Анатолій Пустоваров.